Przyprawy do świątecznych ciast

2 grudnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

kolendra

Niezastąpione walory smakowe przypraw są powszechnie znane. Jednak niewielu z nas wie, że przypraw można z powodzeniem używać także jako dodatku do świątecznych wypieków.

Różnorodność przypraw w naszej kuchni to prawdziwy dar natury. Szczypta pieprzu, czy papryki dodana do potrawy nadaje jej charakteru i niepowtarzalnego smaku.  Niewielu z nas wie jednak, że przyprawy z powodzeniem mogą sprawdzić się podczas przygotowywania przedświątecznych wypieków. Appetita przygotowała specjalną ofertę produktów, które pomogą w pieczeniu pysznych świątecznych ciast.

Nasiona kolendry są podstawowym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych m.in. indyjskiej mieszanki curry. Jednak niewielu z nas wie, że kolendra wydobędzie niepowtarzalny smak świątecznych szarlotek, pierników i kruchych ciasteczek.

Podobne, nieodkryte jeszcze szerzej, właściwości ma kurkuma. Ze względu na atrakcyjny złocisty barwnik i aromat najczęściej stosowana jest do rosołów, majonezów oraz egzotycznych potraw. Poza tymi niewątpliwymi walorami smakowymi i wzrokowymi kurkuma z powodzeniem poradzi sobie z nadaniem biszkoptowi pięknej, żółciutkiej barwy. Podobny efekt uzyskamy, gdy dodamy naszą przyprawę do świątecznych deserów.

Imbir mielony znany jest z charakterystycznego silnego aromatu oraz lekko gorzkiego smaku. Sprawdzi się on w przedświątecznych wypiekach jako aromatyczny dodatek do pierników, herbatników oraz ciastek. Osoby ceniące sobie smak owoców mogą wzbogacić ich smak dodając szczyptę imbiru do sałatek owocowych.

W tym magicznym przedświątecznym czasie Appetita ze swoją bogatą ofertą aromatycznych przypraw chce na stałe zagościć w polskich domach i pomóc w przygotowaniu tradycyjnych świątecznych wypieków.

Produkt         Sugerowana cena
Kolendra    – 20 g    ok. 1,20 zł
Kurkuma     –   20 g    ok. 1,20 zł
Imbir mielony – 20 g    ok. 1,20 zł