Przyjęcie w ogrodzie. Pomysły na niezapomniane smaki, dekoracje i grillowe inspiracje

dodał: Małgorzata Kopeć
Są takie chwile, które chcemy zapamiętać na długo – wieczory z przyjaciółmi, rodzinne spotkania, śmiech dzieci biegających boso po trawie i smak pysznego jedzenia, unoszący się w powietrzu niczym zapowiedź beztroskiej uczty. Jeśli marzysz o przyjęciu w ogrodzie, które oczaruje nie tylko smakiem, ale i atmosferą – dobrze trafiłaś.
Nie potrzeba wiele, by zwykły ogród zamienić w plenerową salę bankietową. Kilka girland z żarówek, lampiony na solarne baterie, kolorowe poduszki na paletach, lniane obrusy i świeże kwiaty – to prosty przepis na magiczny nastrój. Nie bój się łączyć stylu boho z rustykalnym luzem. Słoiki mogą stać się świecznikami, a skrzynki po owocach świetnym stojakiem na napoje czy przekąski.
Przekąski, które znikają z talerzy zanim zdążysz się obejrzeć
Niech będzie różnorodnie i kolorowo. Talerze z hummusem (również z dodatkiem pieczonego buraka!), domowe pasty z fasoli, guacamole i chrupiące grzanki – to przekąski, które zawsze się sprawdzają. Możesz też przygotować koreczki z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii – smak prosty, ale efektowny. A może mini tortille z warzywami i hummusem zawinięte w ruloniki i pokrojone na plasterki?
Grill – król ogrodowej uczty
Nie wyobrażasz sobie przyjęcia w ogrodzie bez grilla? I słusznie! Warto jednak odejść od klasyki i zaskoczyć gości czymś innym niż tylko karkówką. Na ruszt wrzuć szaszłyki z halloumi i warzyw, grillowane pieczarki faszerowane serem feta i ziołami, a także… grillowane owoce! Jabłka z cynamonem, brzoskwinie czy ananas świetnie smakują z gałką lodów i są doskonałym zwieńczeniem kolacji.
Mięsożercy pokochają hawajskie kotlety schabowe z grilla z ananasem i ostrym sosem lub klasyczne kiełbaski podane z domową salsą z mango i chilli. A jeśli chcesz zabłysnąć czymś ekstra – przygotuj zupę pomidorową z grilla. Tak, dobrze przeczytałaś. Pomidory i paprykę wystarczy przypiec, dodać czosnek, zblendować z oliwą i świeżą bazylią – smak nie do podrobienia.
Słodki finał – deser prosto z ogrodu
Na deser postaw na lekkość i kreatywność. Sałatki owocowe z miętą, grillowane jabłka z miodem i cynamonem, lody z musem malinowym albo domowe babeczki z lawendą. Możesz też przygotować muffiny z owocami sezonowymi – dzieci je pokochają, a dorośli z radością sięgną po dokładkę.
-
Jeśli grillujesz, unikaj tacki aluminiowej – lepiej zainwestować w żeliwną lub metalową, bezpieczną dla zdrowia.
-
Nie przesadzaj z marynatą – zbyt dużo miodu lub przypraw może się spalić i wytwarzać niezdrowe związki.
-
Trzymaj zimne napoje w dużej misie z lodem – wygląda stylowo i jest praktyczne.
-
Woda z cytryną, ogórkiem i miętą nie tylko orzeźwia, ale i pięknie prezentuje się w szklanym dzbanku.
-
Przygotuj namiot lub daszek – niech pogoda Cię nie zaskoczy.
W niektórych krajach skandynawskich przyjęcia w ogrodzie organizuje się… nawet zimą. Wystarczy kilka koców, ognisko i kubki z grzanym winem, by poczuć magię natury. Może warto spróbować tego i u nas?
Przyjęcie w ogrodzie to idealna okazja, by połączyć naturę, smak i wspólne chwile. Wystarczy odrobina zaangażowania, dobrych produktów i chęć dzielenia się tym, co najlepsze – a Twoi goście jeszcze długo będą wspominać to spotkanie.