Przygotowanie sushi w domu? To proste! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przygotowanie sushi w domu? To proste!

26 kwietnia 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Sushi to japońska potrawa, która w Polsce cieszy się dużą popularnością. Coraz więcej powstaje sushi barów, gdzie można skosztować różnorodnych rodzajów i smaków sushi. W domowym zaciszu możemy także samodzielnie przyrządzić sushi i użyć ulubionych składników. Sprawdź jakie to proste!

Czym jest sushi?

Sushi składa się z ryżu, zaprawy octowej oraz z najróżniejszych składników. Najczęstszymi dodatkami są surowe kawałki ryby, owoce morza oraz warzywa. Jest bardzo wiele rodzajów sushi. Najbardziej popularne to maki-sushi – ryż z dodatkami zawinięty w arkusz prażonych algo morskich Nori. Inne popularne rodzaje to: California-Roll, Futomaki, Uramaki, Hosomaki, Nigri i wiele więcej.

Sushi podaje się najczęściej z sosem sojowym, ostrą zieloną pastą Wasabi i imbirem marynowanym. Ważne, aby do sushi użyć odpowiedniego ryżu. Konieczne jest także odpowiednie przygotowanie ryżu do sushi, inaczej nasze rolki mogą się rozpadać, a jeśli nałożymy gorący ryż na nori, stanie się gumowate i niesmaczne.

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowe sushi, a wszystkie składniki niezbędne do wykonania poniższego przepisu znajdziesz w internetowym sklepie harmoniasmakow.pl, który w swojej ofercie posiada wysokiej jakości produkty od znanych marek taki jak: TaoTao, Vifon i Tokyoto.

Przygotowanie ryżu

Powinniśmy zaopatrzyć się w specjalny ryż do sushi, którego ziarenka po ugotowaniu mocno się kleją i znacznie łatwiej jest formować nasze sushi. Ryż, jeszcze przed ugotowaniem należy kilkakrotnie opłukać zimną wodą, tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Ryż zalewamy wodą w proporcji 1 do 1 i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie stawiamy garnek z ryżem na gazie szczelnie przykryty pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy  jeszcze przez 10 minut. Na koniec wyłączamy gaz i zostawiamy pod pokrywką na 15 minut.

Zaprawa octowa, czyli sos do ryżu

Następnie ryż przekładamy do miseczki i dodajemy zaprawę octową. Zaprawę do sushi przygotowujemy z 3 łyżek octu ryżowego, połowy łyżeczki soli oraz 2 łyżeczek cukru proporcjonalnie na szklankę suchego ryżu. Składniki zaprawy łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.

Ostatni krok

Kiedy ryż z zaprawą ostygnie, możemy układać go na arkuszach nori, wzdłuż układamy ulubione składniki – ryby, owoce morza, awokado lub inne warzywa. Arkusz mocno zawijamy i kroimy na kawałki. Podajemy z sosem sojowym, opcjonalnie z pastą wasabi oraz marynowanym imbirem.

Sushi można jeść pałeczkami albo palcami. Maczamy w sosie od strony ryby i  pamiętajmy, że należy wkładać do ust cały kawałek.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...