Sushi to japońska potrawa, która w Polsce cieszy się dużą popularnością. Coraz więcej powstaje sushi barów, gdzie można skosztować różnorodnych rodzajów i smaków sushi. W domowym zaciszu możemy także samodzielnie przyrządzić sushi i użyć ulubionych składników. Sprawdź jakie to proste!
Czym jest sushi?
Sushi składa się z ryżu, zaprawy octowej oraz z najróżniejszych składników. Najczęstszymi dodatkami są surowe kawałki ryby, owoce morza oraz warzywa. Jest bardzo wiele rodzajów sushi. Najbardziej popularne to maki-sushi – ryż z dodatkami zawinięty w arkusz prażonych algo morskich Nori. Inne popularne rodzaje to: California-Roll, Futomaki, Uramaki, Hosomaki, Nigri i wiele więcej.
Sushi podaje się najczęściej z sosem sojowym, ostrą zieloną pastą Wasabi i imbirem marynowanym. Ważne, aby do sushi użyć odpowiedniego ryżu. Konieczne jest także odpowiednie przygotowanie ryżu do sushi, inaczej nasze rolki mogą się rozpadać, a jeśli nałożymy gorący ryż na nori, stanie się gumowate i niesmaczne.
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na domowe sushi, a wszystkie składniki niezbędne do wykonania poniższego przepisu znajdziesz w internetowym sklepie harmoniasmakow.pl, który w swojej ofercie posiada wysokiej jakości produkty od znanych marek taki jak: TaoTao, Vifon i Tokyoto.
Przygotowanie ryżu
Powinniśmy zaopatrzyć się w specjalny ryż do sushi, którego ziarenka po ugotowaniu mocno się kleją i znacznie łatwiej jest formować nasze sushi. Ryż, jeszcze przed ugotowaniem należy kilkakrotnie opłukać zimną wodą, tak długo, aż woda będzie przezroczysta. Ryż zalewamy wodą w proporcji 1 do 1 i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie stawiamy garnek z ryżem na gazie szczelnie przykryty pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec wyłączamy gaz i zostawiamy pod pokrywką na 15 minut.
Zaprawa octowa, czyli sos do ryżu
Następnie ryż przekładamy do miseczki i dodajemy zaprawę octową. Zaprawę do sushi przygotowujemy z 3 łyżek octu ryżowego, połowy łyżeczki soli oraz 2 łyżeczek cukru proporcjonalnie na szklankę suchego ryżu. Składniki zaprawy łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.
Ostatni krok
Kiedy ryż z zaprawą ostygnie, możemy układać go na arkuszach nori, wzdłuż układamy ulubione składniki – ryby, owoce morza, awokado lub inne warzywa. Arkusz mocno zawijamy i kroimy na kawałki. Podajemy z sosem sojowym, opcjonalnie z pastą wasabi oraz marynowanym imbirem.
Sushi można jeść pałeczkami albo palcami. Maczamy w sosie od strony ryby i pamiętajmy, że należy wkładać do ust cały kawałek.