Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa na wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej trafiają tam ich wegańskie odpowiedniki. Rezygnacja z mięsa nie jest już przejawem wpisywania się w modę, ale globalnym trendem.
Tegoroczne raporty GUS potwierdzają systematyczne, kilkuprocentowe zmiany, polegające na spadku spożycia mięsa na statystycznego Polaka. Badanie „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa” przeprowadzone na zlecenie firmy Upfield w czerwcu 2020 r., pokazują wręcz, że ponad 40% Polaków zmieniło swoje nawyki w czasie izolacji społecznej spowodowanej pandemią.
Ponieważ jednak zmiany nie chodzą parami zdarza się bardzo często, że pod jednym dachem mieszkają klasyczni mięsożercy i zwolennicy roślin jadalnych.
Tak jest w przypadku Anety i Jaśka Kuroniów, których książka Przy jednym stole trafi do księgarń 13 listopada.
A w niej 100 przepisów na potrawy, odzwierciedlające ich podejście do gotowania: wspólny stół, na którym mieszczą się dania i z mięsem i bez niego.