„Przewodnik odkwaszania organizmu” – recenzja

29 kwietnia 2015, dodał: outside
Artykuł zewnętrzny

dr Susan Brown, Larry Triveri Jr: „Przewodnik odkwaszania organizmu”

1

Do niedawna nikt nie wiązał problemów zdrowotnych z zakwaszeniem organizmu, jednak odkąd specjaliści zaczęli na to zwracać uwagę, sama zainteresowałam się bardziej tym, co jem i oczywiście wpływem mojej diety na ogólne samopoczucie. Stwierdziłam więc, że warto tę wiedzę usystematyzować i sięgnęłam po fachową publikację, która wyjaśni mi do końca, które produkty są szczególnie kwasotwórcze i dlaczego właśnie ich powinnam unikać.   

Okazuje się, że wiele produktów o kwaśnym smaku wcale nie powoduje zakwaszenia, co mnie bardzo zaskoczyło! Owoce, nawet te najbardziej egzotyczne, jak cytryna czy limonka, właśnie odkwaszają nasz organizm i zaleca się nawet picie wody z ich sokiem w celu oczyszczenia układu trawiennego. Z tej książki dowiedziałam się wielu bardzo praktycznych wiadomości, które pozwolą mi teraz być bardziej świadomym konsumentem i układać swój jadłospis zgodnie z zaprezentowanymi tu zasadami.

Autorzy  przekazują swoją wiedzę w sposób przystępny dla przeciętnego czytelnika, nie posiadającego wiedzy w kwestiach medycznych czy dietetycznych. Potrafią pisać w sposób bardzo ciekawy, nie jest to nudny wykład, ale żywa narracja, która pobudza do refleksji nad własnymi grzeszkami żywieniowymi, których kategorycznie trzeba unikać.

Warto poznać merytoryczne wskazówki, jak dzięki odpowiedniej diecie uniknąć groźnych dla nas chorób, takich jak osteoporoza, niedoczynność tarczycy lub nadciśnienie powodujące choroby układu krążenia. Tutaj dowiadujemy się, jak ocenić stopień zakwaszenia własnego ciała i jak wykorzystać alkaliczne właściwości zdrowych produktów, które zneutralizują kwasy zawarte w pożywieniu. Autorzy przestrzegają jednak przed przesadnym dbaniem o zasadowość diety, co może prowadzić do – również groźnej dla zdrowia- zasadowicy.

Dużym ułatwieniem dla czytelnika jest alfabetyczny spis produktów i potraw w tabelach określających, które z nich są kwasotwórcze, a które zasadotwórcze. Zapraszam więc do komponowania zdrowego menu dla całej rodziny zgodnie ze wskazówkami z tego poradnika!

 

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja