„Przewodnik odkwaszania organizmu” – recenzja

29 kwietnia 2015,
dodał: outside
Artykuł zewnętrzny

dr Susan Brown, Larry Triveri Jr: „Przewodnik odkwaszania organizmu”

1

Do niedawna nikt nie wiązał problemów zdrowotnych z zakwaszeniem organizmu, jednak odkąd specjaliści zaczęli na to zwracać uwagę, sama zainteresowałam się bardziej tym, co jem i oczywiście wpływem mojej diety na ogólne samopoczucie. Stwierdziłam więc, że warto tę wiedzę usystematyzować i sięgnęłam po fachową publikację, która wyjaśni mi do końca, które produkty są szczególnie kwasotwórcze i dlaczego właśnie ich powinnam unikać.   

Okazuje się, że wiele produktów o kwaśnym smaku wcale nie powoduje zakwaszenia, co mnie bardzo zaskoczyło! Owoce, nawet te najbardziej egzotyczne, jak cytryna czy limonka, właśnie odkwaszają nasz organizm i zaleca się nawet picie wody z ich sokiem w celu oczyszczenia układu trawiennego. Z tej książki dowiedziałam się wielu bardzo praktycznych wiadomości, które pozwolą mi teraz być bardziej świadomym konsumentem i układać swój jadłospis zgodnie z zaprezentowanymi tu zasadami.

Autorzy  przekazują swoją wiedzę w sposób przystępny dla przeciętnego czytelnika, nie posiadającego wiedzy w kwestiach medycznych czy dietetycznych. Potrafią pisać w sposób bardzo ciekawy, nie jest to nudny wykład, ale żywa narracja, która pobudza do refleksji nad własnymi grzeszkami żywieniowymi, których kategorycznie trzeba unikać.

Warto poznać merytoryczne wskazówki, jak dzięki odpowiedniej diecie uniknąć groźnych dla nas chorób, takich jak osteoporoza, niedoczynność tarczycy lub nadciśnienie powodujące choroby układu krążenia. Tutaj dowiadujemy się, jak ocenić stopień zakwaszenia własnego ciała i jak wykorzystać alkaliczne właściwości zdrowych produktów, które zneutralizują kwasy zawarte w pożywieniu. Autorzy przestrzegają jednak przed przesadnym dbaniem o zasadowość diety, co może prowadzić do – również groźnej dla zdrowia- zasadowicy.

Dużym ułatwieniem dla czytelnika jest alfabetyczny spis produktów i potraw w tabelach określających, które z nich są kwasotwórcze, a które zasadotwórcze. Zapraszam więc do komponowania zdrowego menu dla całej rodziny zgodnie ze wskazówkami z tego poradnika!

 

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja






FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.