Przetwory z owoców. Korzystajmy z okazji
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Co na przeziębienie
Po powrocie z chłodu pierwszą rzeczą o jakiej myśli większość ludzi jest gorąca herbata. Ciepły napój z dodatkiem syropu malinowego, aroniowego, czy porzeczkowego wspomoże układ odpornościowy porcją witamin, więc będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Syrop można w miarę łatwo zrobić własnymi siłami w domowym zaciszu. Na samodzielne przygotowanie gęstego, słodkiego syropu malinowego trzeba poświęcić dwa dni. Przebrane maliny należy wrzucić do dużego słoja lub kamionkowego garnka i zalać wrzącą wodą tak, aby zakrywała wszystkie owoce. Później zakrywa się górę naczynia gazą lub ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce. Pod koniec następnego dnia przelewamy ciecz do garnka i dosypujemy proporcjonalnie tyle kilogramów cukru, ile mamy litrów płynu. Na koniec wystarczy gotować całość około 15-20 minut. Tak przyrządzony syrop przelewamy do butelek. Jeśli brakuje nam czasu lub umiejętności w słodki przysmak możemy zaopatrzyć się w sklepie, kupując na przykład syrop z owoców maliny lub syrop malinowo – lipowy. Takie syropy będą świetnym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również skutecznie pomogą w walce z przeziębieniem w okresie jesienno – zimowym. Esencja z lipy działa przeciwzapalne, a maliny wzmacniają odporność na zakażenia i choroby oraz są cennym źródłem dobroczynnej witaminy C. Tego rodzaju produkty, podobnie jak wzmacniające miody, z dodatkiem takich owoców jak porzeczka, aronia czy maliny,można znaleźć w ofercie polskiej firmy Gomar Pińczów.
Boska aronia
W trakcie zimy mamy okazję nie tylko do złapania przeziębienia, ale również do świetnej zabawy podczas karnawałowych bali, maskarad i imprez . Pysznym dodatkiem na karnawałowym stole okaże się również tak zwany napój bogów, czyli nalewka z aronii. Krzaki owocują do pierwszych przymrozków, więc nawet jesienią nie jest jeszcze zbyt późno na zbiory. Do przygotowania alkoholu potrzebny będzie 1 kilogram aronii, litr 70% spirytusu oraz 50 dkg cukru. Owoce wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem i odstawiamy na około 4 tygodnie. Po tym czasie powinna powstać ciecz, którą należy zlać znad owoców. Aronie ponownie zasypujemy cukrem. Po kolejnym tygodniu ponownie odsączamy powstałą ciecz i mieszamy ją z wcześniej otrzymaną nalewką. Całość należy wlać do karafki i odczekać około pół roku przed spożyciem. Osobom, które preferują napoje bezalkoholowe można oczywiście zaserwować napój bogów bez procentów, czyli nektar z aronii. Podczas przyjęcia organizowanego w domu warto też zaproponować gościom kolorowe drinki i koktajle, które pomogą stworzyć niepowtarzalną atmosferę. Świetnym pomysłem będzie wykorzystanie szerokiej oferty słodkich syropów owocowych, które nadadzą napojowi ciekawej barwy i smaku. Dla wielbicieli żurawiny polecamy jeden z najpopularniejszych drinków – Cosmopolitan. W shakerze należy wymieszać kruszony lód, 25 ml syropu żurawinowego, 30 ml wódki, 25ml likieru z gorzkich pomarańczy oraz 10 ml soku z limy. Po zmiksowaniu wszystkich składników przelewamy napój do szklanki i całość dekorujemy skórką pomarańczową. Żurawinę możemy zastąpić syropem aroniowym. Jako smaczny poczęstunek mogą posłużyć owocowe przekąski, jak na przykład połówki brzoskwini wypełnione ciepłym dżemem truskawkowym i posypane wiórkami czekoladowymi.
Smak powideł
Długie miesiące pozbawione słońca umili również aromatyczny smak powideł i dżemów. Kiedyś szykowanie przetworów na koniec lata było obowiązkowe, a każda gospodyni skrzętnie przygotowywała słoiczki, które będzie można ulokować w spiżarni. Kto z nas nie pamięta cudownego smaku babcinej marmolady wyjadanej prosto ze słoiczka? Dziś przygotowujemy znacznie mniejsze ilości przetworów, choćby dlatego, że sklepy są pełne wysokiej jakości produktów smakujących jak przetwory domowe. Wielbiciele dżemów mogą wybierać pośród różnych smaków: śliwkowego, wiśniowego, jagodowego, porzeczkowego, truskawkowego czy brzoskwiniowego. Ci zaś, którzy mają czas i chęci mogą samodzielne przygotować powidła ananasowe. Jest to zajęcie w miarę czasochłonne, ale da sporo satysfakcji każdej Pani Domu, która zabłyśnie tropikalną przekąską przed gośćmi. Owoce należy obrać i usunąć z nich twardy rdzeń. Wszystkie ananasy kroimy na małe kawałki, połowę z nich miksujemy, a następnie całość wrzucamy do garnka. Proporcjonalnie na 2 ananasy wsypujemy szklankę cukru i czekamy, aż owoce się zagotują, aby dolać 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 150 ml wody. Powidła najlepiej pasteryzować 15-20 minut. Na koniec przelewamy gorącą masę do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Gotowe! Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie dżemu ananasowego możemy sięgnąć po już gotowy produkt, który oferuje producent z Pińczowa.
Przetwory warzywne
Smaki lata to nie tylko słodycz owoców, ale też pełne witamin i minerałów warzywa. Dlatego pośród przetworów nie może oczywiście zabraknąć słoiczków z warzywami. Gdy za oknem wietrznie, zimno i mokro, odżywcze sałatki pomogą nam poprawić samopoczucie i odporność. Na stole nie może zabraknąć ogórków kwaszonych, tartych buraczków, czy kapusty czerwonej. Ciekawą odmianą będzie sałatka pińczowska, która składa się z białej kapusty, marchwi, papryki, cebuli oraz takich przypraw jak sól czy odrobina pieprzu. Do smaku należy dodać odrobinę cukru oraz octu. Sałatkę można przyrządzić własnoręcznie, albo kupić ją gotową w sklepie. Interesującą pozycją na kulinarnej mapie jest także sos paprykowo – pomidorowy. Potrzebne składniki to przede wszystkim półtora kilograma pomidorów oraz po kilogramie czerwonej papryki i jabłek. Warzywa i owoce należy pokroić na małe kawałeczki, po uprzednim usunięciu pestek i nasion. Wszystko trzeba zmiksować i włożyć do garnka, doprawiając solą i cukrem. Całość gotujemy 45 minut, a następnie dodajemy 3 duże, posiekane główki czosnku. Mieszankę trzymamy na gazie jeszcze 10 minut, cały czas gotując, a następnie całość przelewamy do słoików. Tym oto sposobem pyszny sos do mięs i przekąsek jest gotowy.
A może mrożonki?
Kiedy nasze szafki, spiżarnie i piwnice są już wypełnione pysznymi nalewkami i przetworami warto pomyśleć też o mrożonkach. Smak lata ukryty w zamrażalniku po postacią świeżych jagód, śliwek, agrestu, aronii czy truskawek będzie prawdziwą, choć mrożoną, wisienką na naszym torcie. Warto wiedzieć, że mrożenie pozwala zachować bardzo dużo witamin i ważnych dla organizmu składników, dlatego tym bardziej nasza zamrażarka powinna być pełna przygotowanych własnoręcznie czy zakupionych warzyw i owoców.
Smacznego!