Przepyszne Pierniczki Świąteczne

29 listopada 2010, dodał: Kasia1007
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1/2 kg mąki
– 20 dag miodu
– 20 dag cukru pudru
– 12 dag margaryny
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– opakowanie „Piernik Świąteczny Delecta”
– poosypka do ciast Delecta o smaku kakaowym

Na stolnicy przesiewamy mąkę z sodą i solą. Do wgłębienia wlewamy rozpuszczony, przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
I drugi sposób, który preferuje moja mama:
Gotujemy miód z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze albo na papierze w odstępach, ponieważ rosną całkiem spore ;) Pieczemy ok. 10-15 min. w 160-170 stopniach aż będą miały złocisty kolor.

Przestudzone pierniczki lukrujemy, polewamy czekoladą, ozdabiamy płatkami czekolady, posypujemy Posypką do ciast od Delecty o smaku kakaowym, migdałami, wiórkami kokosowymi- wszystko zależy od naszych upodobań i własnej wyobraźni ;)

file1291062181



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...