Przepyszne kulki ryżowe!

16 lipca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu włoskiego
  • 1 / 3 szklanki białego wina wytrawnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka startego parmezanu + trochę do przybrania
  • 5 dużych jaj
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 200 gram mielonej chudej wołowiny
  • 200 gram mielonej wieprzowiny
  • 5 dużych, świeżych, słodkich liści bazylii, posiekanych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag sosu pomidorowego
  • 2 1 / 2 szklanki wrzącej wody do ryżu, plus 1 / 2 do sosu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka bułki tartej ( przyprawić wg uznania)
  • 2 szklanki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Roztopić masło w garnku, wsypać nieugotowany ryż i smażyć przez 2 minuty. Wlać wino i czekać aż do jego odparowania. Wlać wodę i mieszać. Gotować, aż ryż zmięknie. Odcedzić i dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z serem i dwoma jajkami. Trzymać w lodówce, pod przykryciem przez min. 2 godziny.

Do dużej patelni, na średnim ogniu, wlać olej, dodać cebulę i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty, dodać wołowinę i wieprzowinę i przyrumienić. Usunąć nadmiar tłuszczu. Dodać bazylię, koncentrat i sos pomidorowy, wodę i cukier i smażyć, aż wszystko stanie się gęste. Dodać groszek, podgrzać i zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz do smaku.

Wziąć do ręki 1 / 2 łyżeczki mieszanki z ryżem i uformować małą filiżankę. Włożyć do środka 1 / 2 łyżki mieszanki mięsa i przykryć całość 1 łyżeczką ryżu i uformować całość w kulkę. Obtocz kulkę w pozostałych jajach, a następnie w bułce tartej. Czynność powtórzyć do skończenia się masy.

Rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza i smażyć kulki do zarumienienia. Odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach.

Przed podaniem udekorować serem i / lub dodatkowym sosem.

Smacznego!

file1310794179