Przepyszne kulki ryżowe!
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu włoskiego
- 1 / 3 szklanki białego wina wytrawnego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka startego parmezanu + trochę do przybrania
- 5 dużych jaj
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 200 gram mielonej chudej wołowiny
- 200 gram mielonej wieprzowiny
- 5 dużych, świeżych, słodkich liści bazylii, posiekanych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag sosu pomidorowego
- 2 1 / 2 szklanki wrzącej wody do ryżu, plus 1 / 2 do sosu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka bułki tartej ( przyprawić wg uznania)
- 2 szklanki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Roztopić masło w garnku, wsypać nieugotowany ryż i smażyć przez 2 minuty. Wlać wino i czekać aż do jego odparowania. Wlać wodę i mieszać. Gotować, aż ryż zmięknie. Odcedzić i dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z serem i dwoma jajkami. Trzymać w lodówce, pod przykryciem przez min. 2 godziny.
Do dużej patelni, na średnim ogniu, wlać olej, dodać cebulę i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty, dodać wołowinę i wieprzowinę i przyrumienić. Usunąć nadmiar tłuszczu. Dodać bazylię, koncentrat i sos pomidorowy, wodę i cukier i smażyć, aż wszystko stanie się gęste. Dodać groszek, podgrzać i zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz do smaku.
Wziąć do ręki 1 / 2 łyżeczki mieszanki z ryżem i uformować małą filiżankę. Włożyć do środka 1 / 2 łyżki mieszanki mięsa i przykryć całość 1 łyżeczką ryżu i uformować całość w kulkę. Obtocz kulkę w pozostałych jajach, a następnie w bułce tartej. Czynność powtórzyć do skończenia się masy.
Rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza i smażyć kulki do zarumienienia. Odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach.
Przed podaniem udekorować serem i / lub dodatkowym sosem.
Smacznego!