Warzywne kotlety to ciekawa wersja klasycznego, mięsnego dania. Nie jest przeznaczona wyłącznie dla osób będących na diecie jarskiej. Kuchnia wegetariańska staje się u nas coraz bardziej popularna, nie tylko ze względów etycznych. Sięgają po nią nie tylko osoby, które zrezygnowały z mięsa, lecz także ci, którzy poszukują nowych smaków i lżejszych alternatyw dla tradycyjnych dań. Jednym z najlepszych przykładów takiej potrawy są kotlety z dyni.
Dynia od dawna kojarzy się z jesienią i rozgrzewającymi potrawami, choć to warzywo, które warto jeść przez cały rok. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca i bogata w błonnik, który wspiera pracę układu trawiennego. Zawiera także witaminy A, C i E, które działają jak naturalne antyoksydanty. Regularne jedzenie dyni pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, wspiera odporność i poprawia kondycję skóry. A potraw z dynią na pierwszym planie jest sporo. Od zup, pieczonych lub gotowanych kawałków dyni, dżemów, kluseczek, smażonych placków, aż po ciasta. Dynia świetnie komponuje się zarówno z przyprawami korzennymi, jak i ziołami. Delikatny smak czyni ją niezastąpioną w kremowych zupach i potrawach jednogarnkowych.
Proste przepisy na kotlety z dyni
Do najlepszych dań z dyni zaliczyć możemy także kotlety. Dziś proponujemy dwa przepyszne warianty. Pierwszy jest bardziej delikatny, drugi bardziej sycący. Koniecznie wypróbuj oba.
Wariant I: Kotleciki z purée dyniowego
Składniki:
250 g purée z dyni,
1 jajko,
1 łyżka siekanej natki pietruszki,
kilka łyżek bułki tartej,
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Podstawą dania jest gładkie purée z pieczonej dyni, które można przygotować samodzielnie. Wystarczy podzielić niewielką dynię na kilka części, z których wydrążamy środek z nasionami. Cząstki układamy na blasze do pieczenia skórą do dołu. Pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu wykrawamy miękki miąższ i blendujemy go lub rozdrabniamy widelcem. Teraz wystarczy połączyć go z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i szczyptą gałki muszkatołowej, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy kilka łyżek drobnej bułki tartej, aby uzyskać masę idealną do formowania kotlecików. Kotlety smaży się na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, aż zyskają złocistą i chrupiącą skórkę. W zależności od konsystencji purée, można dodać mniej lub więcej bułki tartej, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Jeśli nie chce Ci się czekać, aż dynia się upiecze, możesz ją obrać, podzielić na małe części i ugotować. A potem rozgnieść lub zmiksować. Warto jednak spróbować pieczonej, bo zachowuje więcej smaku.
Wariant II: Kotleciki z dyni i kaszy jaglanej
Składniki:
00 g surowej dyni,
1/3 szklanki kaszy jaglanej,
2 łyżki oliwy,
1 jajko,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
odrobina imbiru, curry, chilli,
sól i pieprz,
kilka łyżek bułki tartej,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj i ostudź. Cebulę drobno posiekaj, a dynię zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj do niej czosnek i startą dynię. Podsmażaj przez chwilę, a następnie zmieszaj z kaszą jaglaną. Dodaj jajko i bułkę tartą. Dosyp przyprawy i wyrób masę na kotlety. Smaż z obu stron po około 3-4 minuty na każdą, na dobrze rozgrzanym oleju.
Z czym podawać kotlety z dyni?
Bezmięsne kotlety z dyni pasują do wielu dań i dodatków. Mogą być podane w tradycyjny sposób, z ziemniakami i surówką, z ryżem, kaszą, kluskami śląskimi lub stać się głównym składnikiem bezmięsnych burgerów. Doskonale smakują także w towarzystwie sosów, zwłaszcza takich jak grzybowy lub pomidorowy. Ich piękny kolor sprawi, że nasz apetyt będzie większy. Wegetariańskie kotlety z dyni to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Łączą w sobie wyjątkowy smak i mnóstwo wartości odżywczych. To danie, które z pewnością wpisze się w kuchenne menu każdej osoby ceniącej zdrowy styl życia i kulinarne eksperymenty. Warto przekonać się, że delikatne, aromatyczne i pełne wartości odżywczych dynie mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne kotlety mięsne.