Przepisy z serami Violife w roli głównej – zainspiruj się!

3 kwietnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Tost ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2

Składniki na nadzienie szpinakowe:
100g Violife Creamy Original
100g świeżego szpinaku, grubo posiekanego
20g suszonych pomidorów, posiekanych
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka oliwy, do smażenia
szczypta soli, do smaku

Składniki na tost:
4 plastry Violife Original
4 kromki Twojego ulubionego chleba
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, poczekaj, aż się zrumieni. Potem dodaj szpinak i sól, podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż szpinak do miski, odsącz i następnie wymieszaj z Violife Creamy Original oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Dopraw solą do smaku.

2. Posmaruj olejem kokosowym po jednej stronie każdą kromkę chleba. Następnie na gorącą patelnię, połóż chleb posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż 2 plasterki Violife Original, nadzienie szpinakowe, przykrywając drugą kromką chleba, posmarowaną stroną do góry.

3. Łopatką dociśnij kanapkę podczas smażenia. Kiedy chleb się zrumieni, przewróć tosta na drugą stronę i smaż do zrumienienia drugiej strony kromki (ok. 2-4 minuty).

 

Zapiekane penne

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10-15 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

400g Violife Original Flavour blok
500g makaronu penne
100g mleczka kokosowego
300g passaty pomidorowej
1 cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
2 cukinie, pokrojone w plastry
15g suszonych pomidorów, pokrojonych
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie: 

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podduś cukinię, cebulę i czosnek na odrobinie oliwy aż zmiękną.

2. Nagrzej piekarnik do 180°C.

3. W dużej misce wymieszaj dokładnie: makaron, 200g Violife Original (starty), mleczko kokosowe, suszone pomidory oraz cukinię, czosnek i cebulę z patelni. Dopraw solą i pieprzem.

4. Natłuść formę do pieczenia i przełóż zawartość miski. Na wierzchu posyp resztą startego Violife Original. Piecz w piekarniku 10-15 minut. Smacznego!

 

Tabbouleh z Violife Greek White

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

1 opakowanie Violife Greek White blok, pokrojonego w kostkę

1 ogórek, pokrojony w kostkę

1 szklanka kaszy bulgur

1 szklanka pomidorów, posiekanych i bez pestek

2 duże cebule dymki, posiekane

2 łyżki posiekanej, świeżej mięty

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

½ szklanki posiekanej, świeżej, natki pietruszki

½ szklanki posiekanej kolendry

sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:

1. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę i sok z cytryny; odłóż na bok.

2. Wsyp kaszę bulgur do dużej miski. Wymieszaj z 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.

3. Wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, natką pietruszki, kolendrą, cebulą dymką i miętą. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Odstaw przynajmniej na 30 minut, aby smaki się połączyły. Na wierzchu połóż kostki bloku Violife Greek White i posyp natką pietruszką.

 

Grillowany ananas z Violife Creamy Original

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
1 ananas, obrany ze skórki, wydrążony i pokrojony na 8 plasterków
sok z 1 limonki
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mielonego imbiru

Dekoracja:
1 opakowanie Violife Creamy Original
1 łyżka ciemnego rumu
1 laska wanilii
liście mięty, do podania
3 łyżki wiórków kokosowych, do podania

Przygotowanie
1. Rozpal grilla, lub rozgrzej patelnię grillową. Plastry ananasa przełóż do dużej miski. Dodaj sok z limonki, syrop klonowy, imbir i dobrze wymieszaj.

2. Grilluj ananasa przez około 2–3 minuty z każdej strony lub aż będzie lekko zarumieniony.

3. Wymieszaj trzepaczką Violife Creamy Original z syropem klonowym, wanilią i rumem do uzyskania gęstej konsystencji.

4. Ananasa podawaj z sosem z Violife Creamy, posypanego wiórkami kokosowymi i listkami mięty.