Przepisy w diecie dr Dukana

2 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Porozmawiaj z nami o dietach na FORUM TUTAJ

dieta

W związku z tym, że białko występujące w naszym organizmie służy za budulec – na przykład mięśni, gdy jednak  występuje jego nadmiar następuje reakcja w postaci wydalenia. Energia potrzebna do strawienia białka jest większa niż energia, którą otrzymujemy z samego białka, dlatego organizm sięga po nasze zasoby tkanki tłuszczowej. Taka reakcja prowadzi do pozbycia się nadmiernej ilości tłuszczu z organizmu. Dietę nazywa się też  często białkową, proteinową.


Dietę dr.  Dukana dzieli się na cztery etapy:

* faza ataku
* faza równomiernego rytmu utraty wagi
* faza utrwalenia wagi
* faza stabilizacji wagi

1) W fazie pierwszej fazie ataku nasze menu ograniczamy do produktów bogatych w źródło białka. Pijemy wodę, herbatę, kawę i zioła.

W tym okresie trwającym od jednego do dziesięciu dni można żywić się ośmioma kategoriami produktów, które można spożywać bez żadnych ograniczeń o każdej porze dnia, produkty można dowolnie ze sobą łączyć, jednak należy bezwzględnie pamiętać o tym, że produkty występujące na liście są dozwolone, jednak te, które na nie nie występują są absolutnie zakazane (przynajmniej w fazie pierwszej):

  • chude mięso: cielęcina, wołowina z wyjątkiem antrykotu , wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
  • podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy
  • wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
  • owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
  • drób oprócz kaczki i gęsi –  spożywane bez tłustej bez skóry
  • chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
  • jaja
  • chude produkty nabiałowe
  • do picia: półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych, napoje  light niegazowane
  • środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe (bez cukru lub słodzone słodzikiem) , ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna , sól i musztarda

2) W fazie równomiernego rytmu utraty wagi oprócz produktów z fazy pierwszej wprowadzamy wszystkie surowe i gotowane warzywa. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia upragnionej wagi. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.

3) Bardzo ważna jest faza utrwalenia wagi. Czas trwania tej fazy zależy ile kilogramów utraciliśmy. Na każdy kilogram dajemy 10 dni. Jeżeli utraciliśmy 10 kilogramów, to faza utrwalenia wagi powinna trwać 100 dni. Do produktów z poprzednich faz dodajemy ser, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, udziec jagnięcy lub polędwicę wieprzową. Wykluczamy banany, winogrona i czereśnie.

Podczas trwania fazy „utrwalenie wagi” dwa razy w tygodniu można sobie pofolgować i zjeść na co się ma ochotę  – oczywiście z zachowaniem umiaru.

Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięć dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

  • pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
  • warzywa kuracji równomiernej
  • jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
  • 40 gramów sera
  • 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
  • udziec indyczy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Ponadto pamiętamy o możliwości spożycia obfitego posiłku z ulubionych potraw, ale bezwarunkowo o zastosowaniu przez jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu.

4) Faza ostatnia to stabilizacja wagi. Można powiedzieć, że jest to faza, która powinna trwać zawsze i być naszym sposobem na życie. Zachowujemy wszystkie dobre nawyki żywieniowe z poprzednich faz, a jeden dzień w tygodniu np. środa lub piątek robimy kuracje uderzeniową –  oczywiście tylko same produkty z fazy ataku. Ponadto codziennie jemy 3 łyżeczki otrąb owsianych.

Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości i stabilizacja wagi na dłuższy okres.

Przepisy – jadłospis w diecie dr Dukana: (przykładowe), są to oryginalne przepisy z książki dr Pierre Dukana

Drobiowe terrine z estragonem:

składniki:

– 1,5 kg kurczaka

– 2 marchewki

– 2 pomidory

– a por

– cebula

– gałązka estragonu

– białko kurze

– łyżeczka żurawin

– sól i pieprz

Opłukać kurczaka i pokroić go na kawałki, obrać warzywa, umyć i pokroić, włożyć do garnka z litrem wody, kiedy zacznie się gotować, włożyć kurczaka, posolić i popieprzyć, zszumować i gotować na małym ogniu godzinę. Następnie wyjąć kurczaka, odsączyć, oddzielić mięso od kości i cienko je pokroić. Oczyszczone z pestek pomidory, pokroić na małe kostki. Włożyć pokrojonego kurczaka do formy na keks przedzielając kawałki mięsa kawałkami estragonu i pomidorami, doprowadzić bulion do wrzenia i odparować do około 25 ml. Ubić pianę z białka widelcem, wlać do niej bulion, gotować jedną minutę. Ostudzić i przepuścić przez gęste sito, wylać na kurczaka i posypać żurawinami. Przybrać pomidorkami i estragonem. Wyłożyć terrinę na półmisek i wstawić  do lodówki aby podawać zimne. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dorada z grilla

Wybrać niewielką doradę, sprawić, umyć, dokładnie osuszyć. Upiec na grillu lub w piekarniku, wypełniwszy ją uprzednio farszem ze świeżych ziół: estragonu i pokrojonej cebuli. Posypać pieprzem. Pod koniec pieczenia posolić. Piec około 45 minut.

Eskalopek cielęcy:

Przygotować w patelni  z nieprzywieralną powłoką warstwę cebuli podlaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kostką rosołowa bez tłuszczu. Gotować na wolnym ogniu az do prawie całkowitego wyparowania wody. Położyć eskalopek na warstwie cebuli i gotować jeszcze 10 minut z każdej strony. Pod koniec wyjąć cebulkę i podsmażyć eskalopek na ostrym ogniu w pozostałym na patelni sosie. Podawać ze skórką z cytryny.

Zupa cud

składniki:

– 4 ząbki czosnku

– 6 dużych cebul

– 2 puszki pomidorów bez skórki

– duża główka kapusty

– 2 zielone papryki

– 1 seler

– 3 litry wody

– 3 kostki chudego rosołu wołowego

– 3 kostki chudego rosołu z kury

Warzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki, włożyć do garnka, dodać kostki i zalać wodą. Gotować we wrzącej wodzie przez około 10 minut, potem zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zupa ta jest niezwykle sycąca, a obecność pływających w niej niezmiksowanych kawałków warzyw powoduje jej wyszczuplające działanie! Jednoczesna obecność w jednym daniu elementów płynnych i stałych powoduje, że przechodzą one z nierówną szybkością przez przewód pokarmowy. Kawałki zatrzymane w żołądku, aż do zupełnego ich rozłożenia rozciągają go i powodują uczucie sytości w sposób mechaniczny. Płynny bulion przechodzi dużo szybciej przez żołądek i znajduje się jelicie cienkim gdzie zawarte w nim substancje odżywcze stymulują receptory ścianę jelita i powodują sytość chemiczna. W ten sposób zupa ta szybko i długotrwale ogranicza uczucie głodu. Ten posiłek polecany jest osobom wracającym po pracy, które nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem obfitego posiłku.

Sałatka wieloskładnikowa

Pokroić dużą zielona sałatę, dodać 2 duże pokrojone na kawałki pomidory i następnie po kolei dodawać: 1 jajo na twardo w ćwiartkach, pierś z kurczaka w kawałeczkach, posiekany plaster chudej szynki bez tłuszczu, polać sosem vinegrette.

Cykoria z szynką

Cykorię umyć i ugotować na parze. Owinąć każdą cykorię w plaster szynki bez tłuszczu, przygotować dietetyczny sos beszamelowy z chudego mleka, mąki kukurydzianej, kostki bulionowej itp. Ułożyć cykorię ciasno w rzędzie w naczyniu do zapiekania. Dokładnie polać sosem beszamelowym, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec na złoto.

Szparagi w sosie muślinowym

Przygotować duże, twarde szparagi. Oskrobać je ściągając wszystkie nitki. Gotować 25 minut, następnie przygotować dietetyczny majonez. Ubić pianę z jednego białka i połączyć ją z majonezem nadal ubijając. Po otrzymaniu jednolitej masy dodać trochę octu winnego, by rozrzedzić sos. Szparagi podawać ciepłe pokryte muślinowym sosem.


zupa z dyni:

Obrać ćwiartkę dyni ze skóry i pokroić na kawałki. Włożyć do szybkowaru, zalać wodą, dodać kostkę chudego bulionu. Gotować około 20-30 minut, pod koniec gotowania posolić, dodać pieprz i 100 gram białego homogenizowanego serka, zmiksować z grubsza, aby czuło sie rozpływające w ustach resztki kawałków dyni.

Gęsta zupa z cukinii

Obrać, umyć i pokroić na grube kawałki 4 duże cukinie, 1 cebulę, 1 marchewkę i brukiew, włożyć wszystko do szybkowaru wraz z kostką chudego rosołu i zalać wodą. Gotować 20-30 minut i dobrze zmiksować na jednolity, jedwabiście gęsty płyn. Spożywać bardzo gorącą.

Zielona fasola

Zielona fasolka zajmuje zdecydowanie  pierwsze miejsce wśród pokarmów gwarantujących zachowanie linii. Zawiera niewiele kalorii i jest bogata w pektynę. Pamiętajmy, żeby do sałatki z fasolki dodać oprócz sosu vinegrette, posiekaną cebulę, pomidorka, natkę pietruszki lub paprykę. Jest doskonałym dodatkiem  do mięsa lub drobiu, można podawać ją np do eskalopka.

Przykładowy jadłospis według diety dr Dukana:

śniadanie:

– kawa lub herbata

– 2 chude jogurty

– 1 plaster szynki z indyka

2 śniadanie:

– 100 gram białego serka

obiad:

– jajko na twardo w majonezie (dietetycznym)

– stek tatarski

– 2 jogurty

podwieczorek:

– 1 jogurt

– plasterek szynki z kurczaka

kolacja:

– suflet z kurczaka

– jeden jogurt

Pozostałe skuteczne i sprawdzone diety TUTAJ

 

zobacz również:

 

Dieta Dukana na czym polega?

Porady z działu Odchudzanie

Diety sprawdzone i polecane

Jakie diety stosują gwiazdy?