Przepisy na zdrowe podwieczorki dla dzieci
Wielu rodziców często zapomina, że podstawą prawidłowego odżywiania wszystkich maluchów jest jedzenie pięciu pełnowartościowych posiłków dziennie. Kluczową rolę odgrywa nie tylko śniadanie i obiad, ale też podwieczorek, który może mieć formę lekkiego deseru lub wytrawnej przekąski. Brakuje Ci pomysłu na podwieczorki? A może szukasz przepisów na dania, które zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka? W takim razie koniecznie przeczytaj nasz najnowszy tekst!
Domowe batoniki jogurtowe
Twoja pociecha to łakomczuszek, który szczególnym upodobaniem darzy wszelkie słodkości? Nie pozwól, żeby objadała się tuczącymi cukierkami czy lizakami! Postaw na domowe batoniki jogurtowe, które będą nie tylko smaczną, ale też zdrową przekąską! Zastanawiasz się, jak je zrobić? To nic trudnego! Potrzebujesz 200 g jogurtu naturalnego (może być też jogurt grecki), kilka łyżek ulubionych płatków owsianych oraz nasion chia, słonecznika, dyni, 2 łyżeczki miodu, garść bakalii i pół szklanki wiórek kokosowych. Zacznij od przelania jogurtu do miski. Następnie dodaj miód, płatki, bakalie, nasiona oraz wiórki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj – masa powinna mieć lejącą konsystencję – przelej do formy silikonowej i włóż na minimum 8 godzin do zamrażarki. Po wyciągnięciu odczekaj chwilę, wyjmij masę z formy i pokrój na mniejsze kawałki. Batoniki doskonale smakują z lemoniadą lub mrożoną herbatą.
Omlet z serem i zielonym groszkiem
Zdrowa żywność to podstawa, a nie ma bardziej pełnowartościowego podwieczorku niż omlet z serem i zielonym groszkiem! Co potrzebujesz do jego przyrządzenia? 2-3 plasterki dobrego sera (wyroby seropodobne odpadają!), 2 jajka, kilka łyżeczek groszku (latem świeżego, zimą może być ten mrożony lub odcedzony z puszki), szklankę mąki, szklankę mleka, sól i pieprz, kropelkę oleju. Masz mrożony groszek? Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, ugotuj go w lekko osolonej wodzie. Gotowe? Zajmuj się masą! Jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli i pieprzu oraz olej zmiksuj na gładką masę. Następnie rozgrzej patelnie (bez oleju – jest on już w cieście!) i usmaż placuszki. Gdy lekko się zarumienią, połóż je na talerzu, połóż plasterek sera oraz groszek i zwiń jak naleśnik. Możesz też posypać parmezanem (lub kawałkiem wędzonego sera), ale nie jest to konieczne.
Pieczone jabłka z cynamonem
Nie wiesz jak zachęcić swoje dziecko do jedzenia jabłek? Ten podwieczorek z pewnością je do tego przekona! Zacznij od przekrojenia dwóch jabłek na pół. Następnie wydrąż pestki. Tak przygotowane połówki posyp cynamonem, a w międzyczasie przygotuj kruszonkę – kawałek masła połącz z brązowym cukrem oraz łyżeczką mąki – i poprósz nią jabłka. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Owoce połóż na folii aluminiowej i piecz przez minimum 20 minut. Czujesz przyjemny zapach? To znaczy, że jabłka są gotowe! Po wyjęciu z piecyka, w miejsce wyciętych pestek, wlej odrobinę miodu dla smaku. Świetnie smakuje z owocowym herbatami.