Przepisy na wiosenne sałatki z sosami sałatkowymi Knorr
Artykuł zewnętrzny
Zielona sałatka
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 150 g liści sałaty
- pół ogórka
- pęczek rzodkiewki
- 4 marchewki
- Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne! Knorr
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
- Ogórek i rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki. Marchewkę umyj, obierz i także pokrój w plasterki.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Sałatka ogórkowa
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 100 g liści sałaty
- ogórek
- pęczek rzodkiewki
- Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
- Ogórek i rzodkiewkę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórek pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Sałatka z awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 150 g główki sałaty lub liści sałaty
- 1,5 awokado
- 300 g pomidorów
- 125 g sera mozzarella
- Sos sałatkowy Truskawka z chili Naturalnie Smaczne! Knorr
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
- Awokado przekrój na pół, usuń środek i obierz połówki ze skórki, a następnie pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Odsącz ser mozzarella i pokrój w plasterki.
- Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
Składniki:
- 80 g świeżego jarmużu
- Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
- 8 świeżych truskawek
- ¼ pęczka kopru włoskiego
- 4 szparagi białe
- 4 szparagi zielone
- 50 g sera halloumi
- migdały w płatkach do podania
- ząbek czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
- Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
- Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
- Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
- Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.