Już 14 czerwca na rynku pojawi się książką „Milk Power” autorstwa Mercedes Blasco. To pierwszy na polskim runku poradnik poświęcony wyłącznie pozyskiwaniu mleka z roślin. W książce znajdziemy ponad 80 przepisów na zdrowe i nie wymagające skomplikowanych narzędzi sposoby na przetwarzanie orzechów i nasion w mleko.
Coraz więcej osób zamiast po tradycyjne mleko krowie sięga po napoje roślinne, także zwane – ze względu na swój kolor – mlekiem. To nie tylko moda, ale i wyraz coraz powszechniejszej troski o swoje zdrowie. Mleka roślinne bowiem, robione przede wszystkim z ziaren zbóż bądź orzechów, zawierają w sobie ogromne bogactwo składników i przysparzają nam nie tylko doznań smakowych, ale i znakomicie wpływają na funkcjonowanie naszych organizmów. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawierają laktozy ani cholesterolu i można je bez trudu zrobić w domu.
Mleko migdałowe, kasztanowe, gryczane, sezamowe, orkiszowe… Brzmi ciekawie, prawda? Do ich wytworzenia nie potrzebujesz specjalnych pras, czy umiejętności szefa kuchni. Poza przepisami na wytarzanie mleka roślinnego w książce znajdziesz również tabele wartości odżywczych, korzyści jakie płyną dla zdrowia z wykorzystania poszczególnych składników w diecie oraz proste przepisy z zastosowaniem power mleka!
O autorce:
Mercedes Blaser ukończyła studia licencjackie na Wydziale Filozofii i Dokumentacji oraz studia magisterskie na Wydziale Żywienia i Zdrowia na Otwartym Uniwersytecie Katalońskim (UOC). Od lat dziewięćdziesiątych skupia się w swojej pracy na badaniach nad dietą wegetariańską i jej propagowaniu – zarówno prowadzi Burda Publishing Polska Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Marynarskiej 15, 02-674 Warszawa praktyczne warsztaty, jak i zajmuje się zagadnieniami teoretycznymi związanymi z odżywianiem. Doradza w kwestii naturalnego żywienia w szkołach pielęgniarskich i w centrach kształcenia zawodowego. Od 1997 roku współpracuje, między innymi, z magazynami Integral i CuerpoMente. Prowadzi profil na Facebooku Sonrisa Vegetariana [Wegetariański uśmiech]. Jest zaangażowana w działalność rodzinnej firmy Madre Tierra Semillas Biológicas, która promuje świadome odżywianie dzięki ekologicznym uprawom: www.semiullasmadretierra.com. Opublikowała wiele książek dotyczących takich tematów jak żywność probiotyczna – Cómo cura el kefir (RBA 2012) [Jak leczy kefir], dieta wegetariańska dzieci, kuchnia sezonowa i naturalne śniadania. Na swoim blogu Bonavida099.blogspot.com przeplata wiadomości związane z dietetyką tematami filozoficznymi (np. proaktywność wobec odżywiania czy profilaktyka prozdrowotna w codziennymi życiu).
Dane wydawnicze:
Milk power. Mleko roślinne 80 przepisów
Mercedes Blaser
Data premiery: 14.06.2017
Cena: 39,90 zł
ISBN: 978-83-8053-247-2
Oprawa: flexi
Liczba stron: 240
Format: 170 x 210 mm