Przepisy na dania z ogórkiem – 3 pomysłowe i smaczne potrawy!
” Tu dynia jak słońce, tam główka sałaty, A w kącie ogórek wąsaty „. Tę piosenkę i to warzywo zna chyba każdy. Niedoceniany w kuchni ogórek, aż w 97 procentach składa się z wody. Często po niego sięgamy jako dodatek, ponieważ nie ma on zbyt wyrazistego smaku lub jeśli chcemy dodać coś „chrupiącego” na kanapkę. I bardzo dobrze, że po niego sięgamy! Jednak warto zrobić z niego coś innego niż tylko mizerię.
Oprócz tego, że doskonale gasi pragnienie w upały i ma działanie moczopędne to zawiera substancje antynowotworowe takie jak flawonoidy czy luteinę. Żując go , odświeża nasz oddech, ponieważ zawiera substancje przeciwbakteryjne, które powodują nieświeży oddech. Przynosi ulgę w zgadze i obniża ciśnienie krwi. Jest niskokaloryczny, dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby będące na diecie.
To warzywo z rodziny dyniowatych można faszerować, piec lub nawet smażyć. Pamiętajcie, aby surowego nie łączyć z pomidorem czy papryką, ponieważ to warzywo „zabiera” witaminę C z innych warzyw , utleniając ją. W sałatce zapobiegniemy temu dodając jogurt czy olej.
Ogórki nadziewane na zimno
70 dag ogórków
Pęczek rzodkiewek
3 jaja na twardo
Posiekany koperek, szczypiorek
Kilka łyżek kwaśnej śmietany lub majonezu
Sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki obrać,przekroić, usunąć gniazda nasienne. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i połączyć z posiekanymi jajkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dodać śmietanę. Wymieszać. Doprawić. Farsz nałożyć na ogórki. Udekorować według własnego uznania.
Można dodać do farszu pokrojoną szynkę.
Sałatka z fetą
200 g fety
3 ogórki
2 jabłka
2 gałązki selera naciowego
Koperek
Orzechy włoskie
Kilka łyżek oleju
Sok z cytryny
Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Seler pokroić w kawałki. Zblanszowac. Ostudzić. Ogórki i jabłka pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Fetę pokruszyć. Wymieszać z ogórkami, jabłkiem i selerem. Olej doprawić. Polać nim sałatkę. Posypać pokruszonymi orzechami i posiekanym koperkiem.
Z farszem mięsnym na ciepło
30 dag mięsa mielonego
4 ogórki zielone
120 ml bulionu
Cebula, marchew, por
Kilka łyżek oleju
Ząbek czosnku, pomidor, koperek, sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki obrać. Przekroić i wydrążyć gniazdo nasienne. Zostawić jedną część do przykrycia. Blanszować ok 3 minuty w osolonej wodzie. Na patelni dusić mięso z bulionem. Poczekać aż płyn wyparuje. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Smażyć chwilę. Dodać czosnek. Połączyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Odsączone ogórki napełnić farszem, przykryć drugą częścią ogórka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 35 minut w 200 stopniach.