Przepisy na chrzan domowy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na chrzan domowy

5 czerwca 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Chrzan posiada charakterystyczny ostry posmak, ale mimo to ma swoich zwolenników. Poza klasyczną postacią, możecie go spożywać w wielu odsłonach. Poznajcie przepisy na nietypowe podanie chrzanu.

Przepisy na chrzan domowy

Co nieco o chrzanie

Chrzan pospolity posiada postań zgrubiałego, mięsistego korzenia. Pochodzi z Azji Zachodniej oraz Bałkanów. Później zyskał sławę i dotarł do Europy. Możecie go spotkać w stanie dzikim, jako chrzan polny lub uprawnym, jako chrzan ogrodowy. Chrzan zawiera witaminy A oraz B, a także potas, fosfor, wapń, sód, magnez, mangan, żelazo i siarkę. Posiada właściwości bakteriobójcze, zwiększa odporność organizmu oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Stosuje się go w kuchni głównie do kwaszenia ogórków, kapusty, jako dodatek surówek, sosów czy napoi.

tarty chrzan

Domowy chrzan

 dodał: czekoladka
  • ½ kg bulw chrzanu
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • gorąca woda

Przygotowanie:

Chrzan obierzcie ze skórki. Do miseczki wlejcie ocet winny i zetrzyjcie do niego chrzan na tarce o drobnych oczkach. Wlejcie kilka łyżek gorącej wody, by chrzan był nieco wilgotny. Doprawcie odrobiną soli i cukru, w razie potrzeby sokiem z cytryny. Gotowy chrzan przełóżcie do słoiczków i szczelnie zakręćcie. Przechowujcie go w lodówce.

domowy chrzan

Z jabłkiem

Co kupić?

  • 100g chrzanu
  • 1  jabłko
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Przygotowanie:

Zacznijcie od obrania korzeni chrzanu i starcia ich na drobnych oczkach, następnie zmiksujcie je w blenderze. Teraz zetrzyjcie jabłko i połączcie je z chrzanem oraz śmietaną. Dodajcie sól i odstawcie do lodówki na kilka godzin.

chrzan ze śmietaną

Z kurkumą

Co kupić?

  • pół kg chrzanu
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie żel fixu 3:1

Przygotowanie:

Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na wiórka. Wymieszajcie go z cukrem, solą, kurkumą i octem. Po 15 minutach podgrzewajcie go na małym ogniu przez 20 minut – pamiętajcie o  mieszaniu. Zdejmijcie chrzan z ognia i wsypcie żel fix. Gotujcie jeszcze przez minutę i gotowe.

chrzan z kurkumą

Z imbirem

Co kupić?

  • 2 korzenie obranego chrzanu
  • 50 g obranego korzenia imbiru
  • 3 obrane jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 450 g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Imbir, chrzan oraz jabłka zetrzyjcie na tarce z drobnymi oczkami. Całość zmiksujcie i dodajcie sok z cytryny, majonez, miód, śmietanę oraz przyprawy. Ponownie wymieszajcie, przełóżcie do słoików i trzymajcie w lodówce.

chrzan z imbirem

Z cytryną

Co kupić?

  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka wody
  • 200 g miodu lipowego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Chrzan zalejcie wodą oraz sokiem z cytryny i odstawcie na godzinę w temperaturze pokojowej. Przeciśnijcie płyn przez gazę, dodajcie miód i wymieszajcie. Przechowujcie w lodówce.

0

Z żurawiną

Co kupić?

  • korzeń chrzanu
  • dżem żurawinowy

Przygotowanie:

Chrzan musicie moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Następnie obierzcie go i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie dżem, wymieszajcie i gotowe. Uwaga ! Dżemy dodajcie tyle, aby było go o połowę mniej niż chrzanu.

chrzan z żurawiną

Ze śmietaną

Co kupić?

  • 0,5 kg korzenia chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • Sól
  • cukier
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na tarce, dodajcie sok z cytryny, śmietanę, cukier oraz sól. Całość wymieszajcie i trzymajcie w lodówce.

chrzan śmietankowy

Z burakami

Co kupić?

  • korzeń chrzanu
  • pół szklanki wrzątku
  • sok z cytryny
  • 3 średnie buraki
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Umyte, ale nie obrane buraki zalejcie wodą i gotujcie godzinę na małym ogniu. Po tym czasie odstawcie do wystudzenia, następnie obierzcie je i zetrzyjcie na tarce. Chrzan musicie umyć, obrać i zetrzeć. Zalejcie go wrzątkiem i odstawcie do wystygnięcia. Dodajcie cukier, sok z cytryny oraz buraki. Wszystko wymieszajcie i gotowe. Chrzan trzymajcie w lodówce.
chrzan z burakami

zobacz również:

Zupa chrzanowa 17 super przepisów – tradycyjna i oryginalna!

Chrzan właściwości, zastosowanie i przepisy na dania z chrzanem



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?