Przepisy na chrzan domowy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na chrzan domowy

5 czerwca 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Chrzan posiada charakterystyczny ostry posmak, ale mimo to ma swoich zwolenników. Poza klasyczną postacią, możecie go spożywać w wielu odsłonach. Poznajcie przepisy na nietypowe podanie chrzanu.

Przepisy na chrzan domowy

Co nieco o chrzanie

Chrzan pospolity posiada postań zgrubiałego, mięsistego korzenia. Pochodzi z Azji Zachodniej oraz Bałkanów. Później zyskał sławę i dotarł do Europy. Możecie go spotkać w stanie dzikim, jako chrzan polny lub uprawnym, jako chrzan ogrodowy. Chrzan zawiera witaminy A oraz B, a także potas, fosfor, wapń, sód, magnez, mangan, żelazo i siarkę. Posiada właściwości bakteriobójcze, zwiększa odporność organizmu oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Stosuje się go w kuchni głównie do kwaszenia ogórków, kapusty, jako dodatek surówek, sosów czy napoi.

tarty chrzan

Domowy chrzan

 dodał: czekoladka
  • ½ kg bulw chrzanu
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • gorąca woda

Przygotowanie:

Chrzan obierzcie ze skórki. Do miseczki wlejcie ocet winny i zetrzyjcie do niego chrzan na tarce o drobnych oczkach. Wlejcie kilka łyżek gorącej wody, by chrzan był nieco wilgotny. Doprawcie odrobiną soli i cukru, w razie potrzeby sokiem z cytryny. Gotowy chrzan przełóżcie do słoiczków i szczelnie zakręćcie. Przechowujcie go w lodówce.

domowy chrzan

Z jabłkiem

Co kupić?

  • 100g chrzanu
  • 1  jabłko
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Przygotowanie:

Zacznijcie od obrania korzeni chrzanu i starcia ich na drobnych oczkach, następnie zmiksujcie je w blenderze. Teraz zetrzyjcie jabłko i połączcie je z chrzanem oraz śmietaną. Dodajcie sól i odstawcie do lodówki na kilka godzin.

chrzan ze śmietaną

Z kurkumą

Co kupić?

  • pół kg chrzanu
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie żel fixu 3:1

Przygotowanie:

Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na wiórka. Wymieszajcie go z cukrem, solą, kurkumą i octem. Po 15 minutach podgrzewajcie go na małym ogniu przez 20 minut – pamiętajcie o  mieszaniu. Zdejmijcie chrzan z ognia i wsypcie żel fix. Gotujcie jeszcze przez minutę i gotowe.

chrzan z kurkumą

Z imbirem

Co kupić?

  • 2 korzenie obranego chrzanu
  • 50 g obranego korzenia imbiru
  • 3 obrane jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 450 g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Imbir, chrzan oraz jabłka zetrzyjcie na tarce z drobnymi oczkami. Całość zmiksujcie i dodajcie sok z cytryny, majonez, miód, śmietanę oraz przyprawy. Ponownie wymieszajcie, przełóżcie do słoików i trzymajcie w lodówce.

chrzan z imbirem

Z cytryną

Co kupić?

  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka wody
  • 200 g miodu lipowego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Chrzan zalejcie wodą oraz sokiem z cytryny i odstawcie na godzinę w temperaturze pokojowej. Przeciśnijcie płyn przez gazę, dodajcie miód i wymieszajcie. Przechowujcie w lodówce.

0

Z żurawiną

Co kupić?

  • korzeń chrzanu
  • dżem żurawinowy

Przygotowanie:

Chrzan musicie moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Następnie obierzcie go i zetrzyjcie na tarce. Dodajcie dżem, wymieszajcie i gotowe. Uwaga ! Dżemy dodajcie tyle, aby było go o połowę mniej niż chrzanu.

chrzan z żurawiną

Ze śmietaną

Co kupić?

  • 0,5 kg korzenia chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • Sól
  • cukier
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na tarce, dodajcie sok z cytryny, śmietanę, cukier oraz sól. Całość wymieszajcie i trzymajcie w lodówce.

chrzan śmietankowy

Z burakami

Co kupić?

  • korzeń chrzanu
  • pół szklanki wrzątku
  • sok z cytryny
  • 3 średnie buraki
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Umyte, ale nie obrane buraki zalejcie wodą i gotujcie godzinę na małym ogniu. Po tym czasie odstawcie do wystudzenia, następnie obierzcie je i zetrzyjcie na tarce. Chrzan musicie umyć, obrać i zetrzeć. Zalejcie go wrzątkiem i odstawcie do wystygnięcia. Dodajcie cukier, sok z cytryny oraz buraki. Wszystko wymieszajcie i gotowe. Chrzan trzymajcie w lodówce.
chrzan z burakami

zobacz również:

Zupa chrzanowa 17 super przepisów – tradycyjna i oryginalna!

Chrzan właściwości, zastosowanie i przepisy na dania z chrzanem



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?
Oryginalne produkty z Anglii
Poza tym za daleki transport też się płaci wyższą cenę produktów....