Przepis na tortille
Przepis na tortille:
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej Bio Planet, 0,5 szklanki mąki pszennej Bio Planet, sól, łyżka masła, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy, dodajemy rozpuszczone masło oraz sól. Zagniatamy ciasto, formujemy kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Formujemy bardzo cienkie placki i każdy smarujemy oliwą z oliwek. Placuszki opiekamy do momentu aż nabiorą złotego koloru. Tortille możemy podawać z sosem czosnkowym lub salsą.
Mąka Kukurydziana Bio Planet
Produkt rolnictwa ekologicznego. Certyfikat nr 05905-B. Jednostka certyfikująca: AgroBioTest RE-07/2005/PL.
Ekologiczna mąka kukurydziana. Charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, mąka kukurydziana polecana jest do wypieku ciast, babeczek i wafli. Wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru. Doskonale nadaje się do zagęszczania zup i sosów.
Produkt nadaje się do spożycia przez wegan.
Produkt nadaje się do spożycia przez wegetarian.
Waga: 400g.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 352 kcal (1474 kJ)
Białko- 7,5 g
Węglowodany-78,0 g
Tłuszcz- 1,8 g
Produkty dostępne w: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl