Sałatka z sosem jogurtowym
Kilka dni temu otrzymałam do przetestowania olej rzepakowy, i shaker. Olej bardzo smaczny, a shaker rewelacyjny:) Robi czary mary;)
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:
- ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
- zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
- zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
- ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
- stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
- łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
Źródło
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 jaj (ugotowanych)
- 2 pomidory
- 1 mały por (sparzony)
- 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
Pomidory pokroić w kostkę, kukurydze i soczewice odcedzić, dodać do sałaty, i pomidorów. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka i resztę składników.
- 1 mały kubek jogurtu
- 1/4 szkl oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- listki świeżego tymianku
Umieścić składniki w shakerze i zamieszać.
Testowała:
Jolanta – Witam jestem właścicielką bloga kulinarnego [email protected]. Chciałabym,zostać testerką z kategorii kulinaria, ponieważ pasjonuje mnie cukiernictwo tzn. robienie ozdób z masy cukrowej, mieszanie smaków, używanie różnych „dziwnych” sprzętów do tworzenia kuchennych czarów. Do tej pory piekąc torty dla dzieci używałam tylko i wyłącznie wodzy fantazji z mojej głowy i „czarowałam” kształty lalek, samochodów strażackich… itp bez specjalnych foremek. Chciałabym móc robić to szybciej, niestety jest to niemożliwe bez odpowiedniego sprzętu. Część moich tortów można oglądać na moim blogu, inne na stronie http://www.tortownia.pl/15482,moje_torty. Ale to tylko garstka tego co wytworzyłam. Nigdy wcześniej jednak nie myślałam, że można piec, gotować, robić syropy, przetwory… i uwieczniać to na zdjęciach:) Dlatego tylko kilka tych zdjęć. Teraz robię to niemal każdego dnia. Najpierw produkty…pstryk.. potem praca przy tworzeniu doskonałości kulinarnej… pstryk…potem efekt końcowy 100 razy pstryk. Wybieram najlepsze (nie mam profesjonalnego sprzętu) ani też specjalnych kursów fotografii) na blog. Wiem, że są osoby, które śledzą go codziennie. To dla nich chcę się ulepszać ulepszając moje dzieła. Ale nie ukrywam, że to nieraz są kosztowne dzieła więc dlatego chcę być testerką. To forma wzajemnej współpracy między blogowiczem, a Firmą, ja otrzymuję produkt do testowania w zamian wystawiam rekomendację. I to dobrą. Mam kilka ulubionych marek, którymi nie będę się chwalić,
Prowadzi bloga: http://www.abcmojejkuchni.blogspot.com