Rozgrzewająca zupa bananowa
Delikatna konsystencja i wyrazisty smak – zupa bananowa z chilli to oryginalny pomysł na jesienny podwieczorek. Po całym dniu w pracy czy szkole, takie rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie jest strzałem w dziesiątkę! Bananowa zupa z dodatkiem przypraw Appetita kusi egzotycznym smakiem i aromatem.
Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów, ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami Appetita, czosnkiem i mlekiem kokosowym. W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!
Przepis na pikantną zupę bananową
Składniki:
- 800 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 małe banany
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- ½ pęczka dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Sól różowa himalajska
- Pieprz biały mielony Appetita
- Chilli mielone Appetita
Przygotowanie:
Dymkę umyj. Odkrój zieloną część i posiekaj, cebulki pokrój w krążki. Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Obierz banany i pokrój na talarki. Olej rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, poczekaj aż się zrumienią i wlej wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Dodaj cukier, pieprz biały mielony Appetita i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.
Smacznego!