Rozgrzewająca zupa bananowa

10 listopada 2015, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Delikatna konsystencja i wyrazisty smak – zupa bananowa z chilli to oryginalny pomysł na jesienny podwieczorek. Po całym dniu w pracy czy szkole, takie rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie jest strzałem w dziesiątkę! Bananowa zupa z dodatkiem przypraw Appetita kusi egzotycznym smakiem i aromatem.

Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów, ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami Appetita, czosnkiem i mlekiem kokosowym. W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!

Przepis na pikantną zupę bananową

 

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 małe banany
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • ½ pęczka dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • Sól różowa himalajska
  • Pieprz biały mielony Appetita
  • Chilli mielone Appetita

Przygotowanie:

Dymkę umyj. Odkrój zieloną część i posiekaj, cebulki pokrój w krążki. Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Obierz banany i pokrój na talarki. Olej rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, poczekaj aż się zrumienią i wlej wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Dodaj cukier, pieprz biały mielony Appetita i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.

Smacznego!