Przepis na proste i zdrowe batoniki muesli
Kto z nas nie lubi czasem zapomnieć o wyrzutach sumienia i skusić się na coś słodkiego? Oto szybki i bardzo prosty przepis na pyszne batoniki muesli, które, mimo swej słodyczy są także bardzo zdrowe. Z ich wykonaniem poradzi sobie nawet bardzo początkująca kucharka, a przypadną do gustu każdemu smakoszowi, gdyż można dowolnie wybierać składniki.
Składniki:
– płatki owsiane 300g
– puszka słodzonego mleka skondensowanego
– dodatki (wedle uznania): suszona żurawina, morele, śliwki, rodzynki, orzechy laskowe lub włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznik, sezam (po 1/2 szklanki)
– czekolada gorzka 200g
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy dokładnie w misce, następnie dolewamy do nich podgrzane mleko skondensowane. Wlewamy masę do formy (ok.30x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem, równomiernie rozprowadzamy masę i ugniatamy. Pieczemy przez 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 190C, na jednej z dolnych półek. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy nią nasze batoniki po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu. Gdy masa całkiem ostygnie, a czekolada stężeje (można jej pomóc wkładając ciasto na chwilę do lodówki), kroimy całość na małe kwadraty lub prostokąty.
Smacznego!