Przepis na paszteciki z pieczarkami
Składniki na 8 porcji
porcja- 240 kcal
cena-14 zł
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 cebule
30 dag pieczarek
olej
100ml gęstej kwaśnej śmietany
5 dag sera pleśniowego
sól
mielony czarny pieprz
1 jajko
Przepis:
1. Ciasto wyjmij z lodówki (mrożone musisz wcześniej rozmrozić). Cebule obierz, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju.
2. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki, smaż razem, mieszając 3-5 minut. Po tym czasie wlej śmietanę. Dodaj pokruszony ser. Duś, aż ser się rozpuści, a farsz zgęstnieje. Dopraw go solą oraz pieprzem.
3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż porcję farszu, złóż po przekątnej (w trójkąty), a następnie uformuj trójkątne paszteciki. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz około 15 minut w 200 st.
Gotowe. Smacznego.