Przepis na kus kus z warzywami
Składniki:
szklanka kus kus, 2 cukinie, 1 bakłażan, czerwona cebula, pieczarki, kukurydza w zalewie, świeża kolendra, 2 ząbki czosnku, 500 ml sosu pomidorowego, pieprz, sól morska, oliwa z oliwek extra virgin.
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę, solimy i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie dusimy je, aż do uzyskania miękkości. Wówczas dodajemy sos pomidorowy, posiekane ząbki czosnku oraz pieprz. Kus kus gotujemy w proporcji 1:1 ok. 5-7 minut. Podajemy kus kus razem z sosem warzywnym oraz posiekaną kolendrą.
Kasza Kus Kus Razowa Bio Planet 400g
Ekologiczny kus kus z pełnoziarnistej mąki semolinowej. Kus kus Bio Planet należy gotować w proporcji 1:1 przez około 5-7 min, w osolonej wodzie. Kus kus można również przygotować metodą „namaczania” na zimno. Kus kus zalewamy przegotowaną wodą i pozostawiamy na ok. 35 min, aż do pełnego nasiąknięcia. Doskonały do sałatek, zapiekanek, dodatek do dań głównych.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 342 kcal (1450 kJ)
Białko- 13,8 g
Węglowodany- 65,7g
Tłuszcz- 2,7 g