Przepis na kotleciki warzywne
Przepis na kotleciki warzywne:
Składniki:
1 kg ekologicznych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), 1 jajko (najlepiej kury zielononóżki), bułka tarta, 1 szklanka płatków (owsianych bądź orkiszowych), olej słonecznikowy, przyprawy.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i gotujemy w całości ok. 15 min. Następnie wystudzone warzywa obieramy i drobno siekamy, dodajemy jajko, przyprawy (sól kamienną, pieprz – w wersji tradycyjnej, bądź curry, świeży imbir oraz czosnek – w wersji orientalnej). Do całości dodajemy namoczone płatki. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji (w przypadku zbyt „wodnistej” możemy dodać więcej suchych płatków bądź bułki tartej). Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy możliwie krótko – tak aby bułka się lekko zbrązowiła. Gotowe kotleciki polecamy posypane świeżą pietruszką, jako dodatek do kasz lub ryżu.
Bułka Tarta Bio Planet 250g
Ekologiczna bułka tarta z pieczywa pszennego, żytniego i orkiszowego. Doskonale nadaje się do obtaczania kotletów lub do zasmażek. Niezbędna również podczas pieczenia ciast i chleba.
Wartość odżywcza w 100 g:
Białko-9,7 g
Węglowodany-71,5 g
Tłuszcz-1,9 g
Produkty dostępne w; Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl