Przepis na hummus

21 lipca 2010, dodał: Wasz Sklep
Artykuł zewnętrzny

Przepis na hummus:

file1279699441

Składniki:

0,5 kg ziarna ciecierzycy, pasta sezamowa (tahina), olej tłoczony na zimno (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy), jogurt naturalny, sok z cytryn, 5 ząbków czosnku, świeży imbir, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przes praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.

Ciecierzyca Bio Planet 400g

Ekologiczne ziarno ciecierzycy, zwane również cieciorką lub grochem włoskim. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, popularną w krajach arabskich. Delikatny, orzechowy smak sprawia, iż ciecierzyca doskonale komponuje się w potrawach aromatycznych, korzennych. Polecamy jako dodatek do zup, potraw jednogarnkowych, sałatek.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna – 306 kcal (1294 kJ)
Białko-23,0 g
Węglowodany-64,0 g
Tłuszcz-5,0 g

Produkty potzrebne do sporządzenie można kupić w Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa

http://www.waszsklep.com.pl