Przepis na dobrą PIZZE

22 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    pół kg mąki przedniej jakości
    torebka drożdży instant
    3 czubate łyżki oleju
    łyżeczka soli
    ciepła woda około szklanki

      bardzo dobry i wypróbowany przepis …


      Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą – wody dodaję tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości – tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy jest ciasto dobrze wyrobione, gładkie, dodaję olej i znowu wyrabiam, aż ciasto wchłonie cały olej i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Ciasto przekładam do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie – zwiększy swoją objętość około półtora razy, wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję albo placek, albo pieróg, innymi słowy calzone.

      Ciasto wkładam ba blachę wysmarowaną olejem, zawijam trochę brzegi, by nadzienie nie uciekło i smaruję je obficie olejem. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności.

      Jeżeli jest to zwykła pizza, wkładam ją do piekarnika na kilkanaście minut. To, że pizza jest już gotowa, poznaję po brzegach, które są lekko przyrumienione. Następnie wyjmuję pizze na chwilę, żeby położyć na nią dodatki i ser i znów do pieca.

      file1264180660