Przekąska meksykańska ze śledziem
śledź podany w niecodzienny u nas sposób
składniki:
- placki tortilla
- filety śledziowe
- czerwona papryka
- cykoria czerwona
- kiełki rzodkiewki
- papryczka chili
- sos sojowy jasny
- jogurt naturalny
- majonez
- limonka
- świeża kolendra
sposób przygotowania: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego zmieszałam z czubatą łyżką majonezu. Dodałam 2 duże garści posiekanej kolendry, sok z dużej limonki i trochę posiekanej papryczki chili – w/g własnego smaku można dodać więcej lub mniej. Doprawiłam sosem sojowym, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Paprykę oczyściłam z pestek i pokroiłam w paski. 3-4 filety solone ze śledzia norweskiego – jeśli bardzo słone to trzeba wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie! – pokroiłam wzdłuż na paski. 5 tortilli podgrzałam lekko na patelni – nie jest to konieczne, ale ogrzane lepiej się zawijają. Każdą posmarowałam sosem jogurtowym. W poprzek ułożyłam po 3 oczyszczone listki czerwonej cykorii, paski papryki, paski śledzia i trochę kiełków – warstwami jedno na drugim. Można jeszcze całość z wierzchu pokropić sosem. Zaczynając od brzegu zwinęłam tortille delikatnie, ale dość ścisło – trzeba to robić ostrożnie żeby nie połamać placków i żeby farsz „nie uciekł” bokami. Każdą pokroiłam na 3 kawałki kroją na przemian prostopadle i ukośnie odkładając nierówne brzegi. Na talerzach ustawiłam po 3 kawałki roladek, przecięciem prostopadłym do dołu. przybrałam kiełkami, sosem jogurtowym i plasterkami limonki.