Przekąska meksykańska ze śledziem

30 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

śledź podany w niecodzienny u nas sposób

składniki:

  • placki tortilla
  • filety śledziowe
  • czerwona papryka
  • cykoria czerwona
  • kiełki rzodkiewki
  • papryczka chili
  • sos sojowy jasny
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • limonka
  • świeża kolendra

sposób przygotowania: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego zmieszałam z czubatą łyżką majonezu. Dodałam 2 duże garści posiekanej kolendry, sok z dużej limonki i trochę posiekanej papryczki chili – w/g własnego smaku można dodać więcej lub mniej. Doprawiłam sosem sojowym, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Paprykę oczyściłam z pestek i pokroiłam w paski. 3-4 filety solone ze śledzia norweskiego – jeśli bardzo słone to trzeba wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie! – pokroiłam wzdłuż na paski. 5 tortilli podgrzałam lekko na patelni – nie jest to konieczne, ale ogrzane lepiej się zawijają. Każdą posmarowałam sosem jogurtowym. W poprzek ułożyłam po 3 oczyszczone listki czerwonej cykorii, paski papryki, paski śledzia i  trochę kiełków – warstwami jedno na drugim. Można jeszcze całość z  wierzchu pokropić sosem. Zaczynając od brzegu zwinęłam tortille delikatnie, ale dość ścisło – trzeba to robić ostrożnie żeby nie połamać placków i żeby farsz „nie uciekł” bokami. Każdą pokroiłam na 3 kawałki kroją na przemian prostopadle i ukośnie odkładając nierówne brzegi. Na talerzach ustawiłam po 3 kawałki roladek, przecięciem prostopadłym do dołu. przybrałam kiełkami, sosem jogurtowym i plasterkami limonki.

file1296240864