Przedstawiam Wam olej rzepakowy! Z kampanii `pokochaj olej rzepakowy`
miałam okazję testowac go przez ponad tydzień :>
wraz z olejem otrzymałam bardzo ciekawy informator oraz shaker
Olej rzepakowy wydobywa się z nasion rzepaku w olejarniach na prasach – głównie ślimakowych. Wytłoczony olej surowy poddaje się oczyszczeniu z pozostałości substancji, które mogłyby być szkodliwe dla zdrowia. Jeżeli olej przeszedł jeszcze drogę ekstrakcji to rafinacja może przebiegać w łagodniejszych warunkach.
Olej rzepakowy to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Coraz bardziej doceniany ze względu na swoje walory odżywcze oraz uniwersalne zastosowanie już od wielu lat stanowi element tradycyjnych, polskich potraw. Zdobył, także uznanie wśród ekspertów do spraw żywienia wskazujących go jako wartościowy składnik diety dla całej rodziny!
Spośród wszystkich popularnych olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiadając jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań. Co więcej może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym i użytkowym olej rzepakowy jest zalecanym elementem naszej codziennej diety Polecany jest, także kobietom w ciąży i dzieciom już od 6. miesiąca życia.
Olej rzepakowy to naprawdę dobry wybór!
(źródło: pokochajolejrzepakowy.pl)
W moim przypadku olej wykorzystałam jako środek/tłuszcz do smażenia. Czytając również dołączony informator dowiedziałam się i skorzystałam z przepisów zawartych w książce. Mając skórę skłonną do przesuszania, wysuszania i pieczenia olej rzepakowy spisał się na medal!
Wykorzystałam go do `okładów` z oleju na twarz. Wystarczy tylko lekko podgrzać olej i posmarować nim twarz. Nie wklepując! Taki okład zostawiłam na ok 25 minut. Twarz stała się bardziej nawilżona ( powiedziałabym nawet natłuszczona ) :). Oraz zajmując się stylizacją paznokci mam do czynienia z twardymi skórkami i zniszczonymi dłońmi. Wykonałam zabieg nawilżająco-wygładzający. Poprzez namaczanie dłoni w ciepłej kąpieli rzepakowej dla rąk. Skórki nie są już twarde i nie stawiają oporów do ich modyfikacji. Dłonie tak jak i twarz po zabiegu są bardziej nawilżone i lepsze w dotyku.
Mam zamiar wykorzystać jeszcze olej do różnych potraw; np.: sałatki ze świeżych warzyw. Dla osób odchudzających się, a właściwie będą na diecie norweskiej polecam Indyka pieczonego w wiórkach kokosowych z grejpfrutem. Pycha! a jak mało kalorii. Wykorzystując olej rzepakowy zmniejszamy kaloryczność dań nawet o 10% :D
Dla matek, mających dzieci 6miesięczne i starsze. Dodając do do dań dla naszych pociech fundujemy in dostarczanie witamin i cennych kwasów wpływających na rozwój Szkrabów :)
Bardzo zachęcam Was, kochane blogowiczki do korzystania z oleju rzepakowego!
Dziękuję portalowi urodaizdrowie za możliwośc testowania oleju rzepakowego w ramach akcji pokochaj olej rzepakowy.
Testowała:
Agnieszka – Dziewczyna zajmująca się z zafascynowaniem stylizacją paznokci i testowaniem produktów. :)
Prowadzi bloga: http://goodquality.bloog.pl/?ticaid=6fd8b
zobacz również:
Przepis na pszenne bułki na oleju rzepakowym