Badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi owoców Noni.
Noni, czyli roślina Morinda Citrifolia wykorzystywana jest już ponad 2000 lat przez Polinezyjczyków w ich medycynie ludowej. Ciekawostką jest, że roślina ta zdaje się wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Naukowcy sprawdzają dokładnie wszelkie możliwe zastosowania Morwy Indyjskiej (noni) pod tym kątem.
Jednym z ciekawszych badań naukowych sprawdzających właściwości przeciwnowotworowe rośliny Noni jest badanie opisane przez Anne Hirazumi i Eiichi Furosawa „Cancer Preventive Effect of Morinda citrifolia (Noni)”. Jak piszą autorzy, celem badań było sprawdzenie, czy sok z owoców Noni wpływa w jakikolwiek sposób na proces rozwoju nowotworu.
Badania zostały przeprowadzone na dwóch grupach myszy i szczurów. Grupa kontrolna przez 7 dni dostawała czystą wodę, zaś grupa badana 10% sok z Noni. Przy okazji badania przeprowadzono również porównanie działania antyoksydacyjnego witaminy C, wyciągu z grapefruita, soku z Noni oraz związku o nazwie pycnogenol. Działanie antyoksydacyjne wskazuje potencjał niszczenia wolnych rodników, które mają udział w procesie powstawania nowotworu. Badania właściwości przeciwnowotworowych przeprowadzono poprzez podanie dootrzewne związku DMBA, łączącego się z DNA w komórce, co prowadzi do rozwoju nowotworów.
W przypadku badań na szczurach osobniki pijące sok z Noni przed podaniem DMBA, poziom kompleksów DMBA-DNA okazał się o 41% niższy w płucach, o 80% niższy w nerkach, 30% w sercu i 42% w wątrobie, niż w przypadku grupy kontrolnej. Wyniki badań na myszach okazały się jeszcze lepsze, co dodatkowo potwierdziło znaczną skuteczność soku z owoców Noni w celach zapobiegania bądź spowalniania rozwoju nowotworów. Zaobserwowany efekt może być związany z potencjałem antyoksydacyjnym Morinda Citrifolia, który okazał się najwyższy spośród wszystkich badanych substancji.
Artykuł podsumowujący ten eksperyment opublikowano w 1999 roku. Dał on początek wielu nowym badaniom, które mają za zadanie wskazać, który związek zawarty w owocach sprzyja działaniu przeciwnowotworowemu. Badania przeprowadzane do publikacji dotyczyły dodatkowo terapeutycznego działania owocu Morinda Citrifolia w przypadku nowotworu płuc u myszy laboratoryjnych. U myszy chorych podawanie soku z Noni przedłużało czas ich przeżycia. Ciekawi fakt, że podawanie soku Noni nie działało toksycznie na komórki nowotworowe, ale pobudzało aktywację komórek obronnych w organizmach chorych myszy. Komórki obronne w znacznym stopniu spowalniały rozwój komórek nowotworowych, a nawet całkowicie hamowały rozwój guza. Dodatkowo tradycyjna chemioterapia okazała się dużo skuteczniejsza w przypadku jednoczesnego podawania owoców noni.
Wpływ soku z owoców Noni na rozwój komórek nowotworowych jest ciągle badany w celu wyizolowania konkretnych czynników aktywnych. Gdy uda się odkryć co dokładnie powoduje tak rewelacyjne działanie, skuteczność procesu leczenia nowotworów, jak i profilaktyka, może stać się bardziej efektywna, zaś w przypadku osób z nowotworami złośliwymi pozwoli na wydłużenie życia i być może da szansę na znalezienie skutecznego sposobu na wyleczenie.