Przecier pomidorowy Pudliszki w daniach kuchni polskiej. Nasze podpowiedzi
Choć na co dzień raczej się nad tym nie zastanawiamy, wiele przepisów kuchni polskiej opiera się w mniejszym lub większym stopniu na przecierze pomidorowym. Chciałabyś odtworzyć dania zapamiętane z domu rodzinnego, ale nie bardzo wiesz, jak się za to zabrać? Podpowiadamy, jak wykorzystać przecier pomidorowy, przygotowując sztandarowe polskie potrawy: gołąbki i pulpety w sosie pomidorowym.
Przecier pomidorowy Pudliszki i tradycyjne gołąbki
Mimo że zajadamy się nimi od dzieciństwa, rzadko zdajemy sobie sprawę z faktu, iż polskie gołąbki z mięsem i ryżem mają swoich bliskich kuzynów w innych narodowych kuchniach. Rumuni przygotowują podobne, choć znacznie mniejsze zawiniątka z kapusty, nazywając je sarmale, zaś Turcy i Ormianie przygotowują swoje dolma z ryżem i mięsem w liściach winogron. My skupimy się jednak na tradycyjnych gołąbkach w polskim stylu. Potrzebne będą:
- 1 główka kapusty
- 70 dag mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- kostka smalcu
na sos:
- przecier pomidorowy Pudliszki – 100 ml
- liść laurowy, ziele angielskie
- śmietanka 18% – pół szklanki
- 3 szklanki bulionu
- łyżka mąki
Przygotuj farsz: mięso mielone, jajka, starte na tarce cebule oraz ugotowany ryż dokładnie wymieszaj ręką i dopraw solą i pieprzem. Następnie zajmij się kapustą: w dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej całą główkę kapusty. Po chwili liście zaczną odchodzić od główki – uważnie wyjmuj je przy użyciu drewnianej łyżki, gdy zmiękną. W ugotowane liście zawijaj przygotowany wcześniej farsz. Przygotuj sos: w rondelku zagotuj bulion razem z przecierem pomidorowym, liściem laurowym i zielem angielskim, zabiel śmietanką, zagęść nieco mąką. Na dnie wysokiego naczynia żaroodpornego ułóż pokrojony w małe kawałki smalec oraz liście kapusty, które porwały się w gotowaniu. Gołąbki układaj warstwami, każdą warstwę podlewając sosem. Piecz przez około godzinę w temperaturze 190 st. C.
Pulpety Pudliszki – zrób to sama lub… podgrzej
Ten sam sos możesz wykorzystać, przygotowując pyszne, domowe pulpety. Pudliszki proponują też gotową wersję tego dania dla tych, którzy nie mają czasu lub po prostu nie lubią gotować. Pulpety Pudliszki ze słoika wystarczy podgrzać w rondelku i podać z ryżem. Jeśli jednak masz ochotę na domowe pulpeciki, przygotuj:
- 50 dag mięsa mielonego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 cebulę
- 1 marchewkę
- 1 jajko klasy L
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Cebulę zetrzyj na tarce i połącz z mięsem mielonym, bułką tartą oraz jajkiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 10 minut. W garnku zagotuj wodę z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pokrojoną drobno marchewką. W mokrych dłoniach formuj niewielkie kulki z mięsa i wrzucaj je na gotującą się wodę. W międzyczasie przygotuj taki sam sos jak na gołąbki. Po ok. 15 minutach gotowania pulpetów w wywarze przekładaj je do sosu pomidorowego i gotuj razem z nim. Po kolejnych 10 minutach powinny być gotowe do podania. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, ale możesz je też podać np. z makaronem spaghetti.
Smacznego!