Przecier ogórkowy

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Przecier ogórkowy


Doskonały przepis na smaczny przecier ogórkowy , nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków . Zupa zrobiona z tego przepisu jest pyszna i pachnie świeżo ukiszonymi ogórkami.

Czas :2 godziny

Składniki :1 kg ogórków
1 łyżka soli
4 baldachy suchego kopru
2 łyżeczki gorczycy
4 kawałki korzenia chrzanu
8 ząbków czosnku

Ogórki umyć. Ściąć końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / bez obierania. Osolić. Zostawić aż puszczą sok( ok. 2 godz. ) .Słoiczki ( 4 sztuki ) po dżemie umyć i wyparzyć. Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem. Słoiki zakręcić. Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć /stojąc w cieple mogą ,, kipieć " tzn. wycieknie z nich trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce. Nie trzeba wekować . Słoiki zamkną się same.

Tak ukiszony przecier może stać 2 a nawet 3 lata

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz