Proste ciasto z jabłkami
czasami mamy ochotę na coś słodkiego – to ciasto robi się szybko a potem szybko znika
składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 2 duże łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- kilka kropli aromatu do ciast Delecta (ja dałam pomarańczowy)
- 0,5 szkl. oleju słonecznikowego
- 2 duże jabłka + 1 czubata łyżka mąki
- na lukier: kilka łyżek cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
- do posypania: 3-4 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- do formy: 1 łyżeczka masła + 2 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania:
Włączyć piekarnik, nastawić na 160 st. C. Formę (ja piekłam w tortownicy o śr. 22cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao – przesiać. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w dużą kostkę (2x2cm), oprószyć czubatą łyżką mąki, wymieszać. Jajka ubić dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę z dodatkami, miksując pomału, na koniec cienkim strumieniem wlewać olej i dodać aromat. Na koniec dodać jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.. Przed wyjęciem dobrze sprawdzić ciasto patyczkiem nakłuwając do dna pośrodku formy – jeśli wyjęty patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto posmarować lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem wody i posypać skórką pomarańczową.