Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem

13 stycznia 2019, dodał: Anna

Pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a mimo to, jest jedną z moich ulubionych zup. Mimo, iż przepis jest prosty postanowiłam się nim podzielić.
Spotkałam się z dwoma sposobami – pierwszy z nich to podsmażanie pieczarek. a drugi polega na ich bezpośrednim wrzuceniu do gotującego się bulionu. Podsmażenie sprawia, że zupa ma wyraźniejszy smak, jednak ja wolę delikatniejszą wersję.

Składniki:
– litr bulionu
– 40 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki śmietany 18%
– świeżo mielony pieprz, sól i cząber do smaku
– ok. 20 dag makaronu nitki lub świderki

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry wraz z nóżkami. Wstawiamy bulion, gdy zacznie się gotować wrzucamy do niego pokrojone grzyby. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy pieczarki zmiękną rozpuszczamy w zupie dwie łyżki masła i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zważyła należy ją zahartować lub wymieszać z płaską łyżeczką soli). Zupę przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym cząbrem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!

file1448003798


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem

  1. avatar Renata pisze:

    Nie przyszło mi do głowy, by dodać cząber. Następnym razem wykorzystam tę przyprawę.Jestem ciekawa w jakim stopniu wpłynie na smak zupy.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP