URODA I ZDROWIE

Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem

13 stycznia 2019, dodał: Anna

Pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a mimo to, jest jedną z moich ulubionych zup. Mimo, iż przepis jest prosty postanowiłam się nim podzielić.
Spotkałam się z dwoma sposobami – pierwszy z nich to podsmażanie pieczarek. a drugi polega na ich bezpośrednim wrzuceniu do gotującego się bulionu. Podsmażenie sprawia, że zupa ma wyraźniejszy smak, jednak ja wolę delikatniejszą wersję.

Składniki:
– litr bulionu
– 40 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki śmietany 18%
– świeżo mielony pieprz, sól i cząber do smaku
– ok. 20 dag makaronu nitki lub świderki

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry wraz z nóżkami. Wstawiamy bulion, gdy zacznie się gotować wrzucamy do niego pokrojone grzyby. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy pieczarki zmiękną rozpuszczamy w zupie dwie łyżki masła i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zważyła należy ją zahartować lub wymieszać z płaską łyżeczką soli). Zupę przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym cząbrem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!

file1448003798

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem

  1. avatar Renata pisze:

    Nie przyszło mi do głowy, by dodać cząber. Następnym razem wykorzystam tę przyprawę.Jestem ciekawa w jakim stopniu wpłynie na smak zupy.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...