Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem

13 stycznia 2019, dodał: Anna

Pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu, a mimo to, jest jedną z moich ulubionych zup. Mimo, iż przepis jest prosty postanowiłam się nim podzielić.
Spotkałam się z dwoma sposobami – pierwszy z nich to podsmażanie pieczarek. a drugi polega na ich bezpośrednim wrzuceniu do gotującego się bulionu. Podsmażenie sprawia, że zupa ma wyraźniejszy smak, jednak ja wolę delikatniejszą wersję.

Składniki:
– litr bulionu
– 40 dag pieczarek
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki śmietany 18%
– świeżo mielony pieprz, sól i cząber do smaku
– ok. 20 dag makaronu nitki lub świderki

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry wraz z nóżkami. Wstawiamy bulion, gdy zacznie się gotować wrzucamy do niego pokrojone grzyby. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Gdy pieczarki zmiękną rozpuszczamy w zupie dwie łyżki masła i zabielamy śmietaną (aby śmietana się nie zważyła należy ją zahartować lub wymieszać z płaską łyżeczką soli). Zupę przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżym cząbrem. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!

file1448003798



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Prosta zupa pieczarkowa z cząbrem

  1. avatar Renata pisze:

    Nie przyszło mi do głowy, by dodać cząber. Następnym razem wykorzystam tę przyprawę.Jestem ciekawa w jakim stopniu wpłynie na smak zupy.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
STOP