składniki:
1 kg wołowiny
1 kg ziemniaków
2 kostki rosołowe
2 łyżki oliwy
duża marchewka
groszek mrożony (ewentualnie z puszki)
1 – 2 cebule
2 ząbki czosnku
listek laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz do smaku, papryka słodka
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, cebulkę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę umyć i obrać, pokroić w plasterki, Mięso pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na patelni, potem przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody, dodać rosołek, listek, ziele, gotować przez godzinę do półtorej na małym ogniu. Potem dodać ziemniaki, marchew i cebulę, kiedy warzywa będą miękkie dodać groszek, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować około 30 minut. Udekorować natką pietruszki i podawać parują z bułeczką.
moja rada:
– można dodać czerwoną lub zieloną paprykę podsmażona na patelni z cebulą
– fasolka szparagowa – też świetnie smakuje
– dla smakoszy grzybów rada: dodaj kilka grzybków suszonych lub dwie pieczarki i podsmaż je na patelni z cebulką
– niektórzy dodają do tej zupy śmietanę lub jogurt – ja osobiście też bardzo lubię…