Prosta tarta z ciemną czekoladą
Jak poprawić sobie humor, gdy pogoda zawodzi i wymarzona wiosna ociąga się z nadejściem? Prezentujemy szybki przepis na przepyszną i silnie uzależniającą tartę, która z łatwością przegoni smutki i rozczarowania, nie tylko te spowodowane zamiecią za oknem. Masz dwie lewe ręce do pieczenia? Nie przejmuj się, nawet przedszkolak poradzi sobie z wykonaniem tego przepisu, choć efekt godny jest największego mistrza kuchni.
Składniki
Spód:
– paczka kruchych ciastek z czekoladą (np. Digestive, Florianki)
– 120 g rozpuszczonego masła
– 2 jajka
Nadzienie:
– 300 g śmietany kremówki (30%)
– 2-3 tabliczki gorzkiej czekolady
– 40 g masła
– płatki migdałów
Wykonanie:
Ciastka kruszymy blenderem na drobny piasek, dodajemy rozpuszczone masło oraz uprzednio ubite jajka,mieszamy do powstania wilgotnej masy. Wykładamy nią formę, równomiernie rozprowadzając ciasto i wkładamy na 15-20min do piekarnika rozgrzanego do 150C. W międzyczasie podgrzewamy śmietankę(nie gotujemy!), ciepłą zdejmujemy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę i masło, mieszamy. Po wyjęciu spodu z piekarnika wlewamy masę i wkładamy z powrotem na 10-15 (sprawdzamy, czy się ścięło). Po ścięciu się masy wyciągamy tartę, studzimy, dekorujemy płatkami migdałów i delektujemy się do oporu:)
Smacznego!