Prosta szarlotka
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
2,5 szklanki
0,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany
20 dag margaryny
3 żółtka
15 dag cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 małe słoiczki słodkiego przecieru z jabłek
3 łyżki kaszy manny
- przepis
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem ,siekamy nożem z margaryną , żółtkiem i śmietaną . Zagniatamy ciasto i oziębiamy na chwilę w lodówce.
Ciasto dzielimy na dwie części .Pierwszą część rozwałkowujemy i układamy na blasze , posypujemy równomiernie kaszą manną a następnie nakładamy przecier z jabłek .
Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach , wierzch ciasta dziurkujemy widelcem . Pieczemy około 50 minut w gorącym piekarniku .Posypujemy cukrem pudrem .