Najszybsza szarlotka

20 września 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

apple_pie101203big

składniki:

– 1 kg winnych jabłek
– 3 szklanki mąki
– 4 jaja
– 1/5 szklanki cukru
– paczka margaryny
– tłuszcz i bułka tarta do formy
– 2 łyżki śmietany
– garść rodzynek
– łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat waniliowy
– cukier puder do posypania ciasta

przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto.
Jabłka  obrane zetrzeć na tarce, wymieszać z 1/2 szklanki cukru, dodać rodzynki oraz zapach, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, dokładnie wysypać tartą bułką, wyłożyć połowę ciasta. Na ciasto położyć utarte jabłka. Z białek ubić pianę z resztą cukru i odrobiną soli, wyłożyć na utarte jabłka. Pozostałą połowę ciasta pokruszyć na kawałeczki (można je wcześniej schłodzić) i posypać szarlotkę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i piec około 40 minut.