Prosiaczki – pączki z kremem
słodkie, okrąglutkie i przy smażeniu same taplają się w tłuszczu :-)))
składniki:
KREM:
- 1 szkl. mleka
- 1 torebka budyniu śmietankowego Delecta
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki rumu
PĄCZUSZKI:
LUKIER:
- 0,75 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki rumu albo spirytusu
- 2-3 łyżki syropu malinowego
sposób przygotowania:
KREM: Wiórki zalać 0,5 szkl. mleka, zagotować, dodać cukier kryształ. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego płynu, gotować energicznie mieszając 2-3 min. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem aż zbieleje, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać rum, dokładnie wymieszać.
LUKIER: Cukier puder utrzeć na gładką masę z sokiem cytrynowym i syropem malinowym, na koniec dodać rum. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać troszkę cukru, jeśli zbyt gęsty – dolać odrobinę rumu.
PĄCZUSIE: Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże – łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać – robią to same w miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo „pączuszki” spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.
Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko dociskając. Wierzch polać lukrem.