Prosiaczki – pączki z kremem

30 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodkie, okrąglutkie i przy smażeniu same taplają się w tłuszczu :-)))

składniki:

KREM:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego Delecta
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki rumu

PĄCZUSZKI:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe 200g
  • 3 jajka
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • LUKIER:

    • 0,75 szkl. cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1-2 łyżki rumu albo spirytusu
    • 2-3 łyżki syropu malinowego

    sposób przygotowania:

    KREM: Wiórki zalać 0,5 szkl. mleka, zagotować, dodać cukier kryształ. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego płynu, gotować energicznie mieszając 2-3 min. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem aż zbieleje, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać rum, dokładnie wymieszać.

    LUKIER: Cukier puder utrzeć na gładką masę z  sokiem cytrynowym i syropem malinowym, na koniec dodać rum. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać troszkę cukru, jeśli zbyt gęsty – dolać odrobinę rumu.

    PĄCZUSIE: Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże – łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać – robią to same w  miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo „pączuszki” spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.

    Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko dociskając. Wierzch polać lukrem.


    file1291106468