Prosiaczki – pączki z kremem

30 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodkie, okrąglutkie i przy smażeniu same taplają się w tłuszczu :-)))

składniki:

KREM:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego Delecta
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki rumu

PĄCZUSZKI:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe 200g
  • 3 jajka
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • LUKIER:

    • 0,75 szkl. cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1-2 łyżki rumu albo spirytusu
    • 2-3 łyżki syropu malinowego

    sposób przygotowania:

    KREM: Wiórki zalać 0,5 szkl. mleka, zagotować, dodać cukier kryształ. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego płynu, gotować energicznie mieszając 2-3 min. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem aż zbieleje, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać rum, dokładnie wymieszać.

    LUKIER: Cukier puder utrzeć na gładką masę z  sokiem cytrynowym i syropem malinowym, na koniec dodać rum. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypać troszkę cukru, jeśli zbyt gęsty – dolać odrobinę rumu.

    PĄCZUSIE: Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże – łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać – robią to same w  miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo „pączuszki” spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.

    Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko dociskając. Wierzch polać lukrem.


    file1291106468



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...