Prosecco – musujący skarb z Italii

3 stycznia 2025, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lekkie, przyjemnie musujące i owocowe – prosecco jest synonimem prawdziwie włoskiego dolce vita. Nic dziwnego, że udało mu się podbić serca wielbicieli win musujących na całym świecie. Zaliczasz się do tego grona? Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym trunku i sprawdź, jak przygotować pyszne drinki z prosecco w roli głównej!

dobre prosecco

Jak wybrać dobre prosecco

Warto pamiętać o tym, że prosecco jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego. Oznacza to, że może być stosowana tylko w odniesieniu do win musujących produkowanych w dwóch konkretnych włoskich regionach: Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej. Aby zyskać pewność, że wybrany przez nas trunek zadowoli nasze podniebienie, warto dokładnie czytać etykiety. Naszym drogowskazem powinny być tutaj dwa oznaczenia: DOC i DOCG.

Prosecco DOC

DOC (Denominazione di Origine Controllata) oznacza wino wysokiej jakości, które jest produkowane zgodnie z zachowaniem określonych standardów produkcji. Pochodzi ono z obszaru większego niż wina DOCG – jest też od nich tańsze. Produkty z oznaczeniem DOC mogą być zatem doskonałym początkiem przygody z prosecco. Warto więc odkrywać nowe smaki i kierować się swoimi indywidualnymi preferencjami. Tym bardziej, że w tym przedziale cenowym można znaleźć naprawdę fantastyczne perełki, które zachwycają smakiem i aromatem.

Prosecco DOCG 

Oznaczenie DOCG (czyli Denominazione di Origine Controllata e Garantita) daje nam gwarancję, że pijemy trunek o najwyższej jakości, który spełnia restrykcyjne normy i pochodzi ze ściśle określonych regionów Włoch. Wśród dwóch głównych obszarów wyróżniamy tutaj: Conegliano-Valdobbiadene oraz Asolo w prowincji Treviso. Spośród wszystkich prosecco z oznaczeniem DOCG, prym zdecydowanie wiedzie Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. To właśnie po nie powinniśmy więc sięgnąć, jeśli szukamy naprawdę niepowtarzalnego trunku.

prosecco

Z jakiego szczepu pochodzi prosecco

Do 2009 roku zarówno samo wino, jak i winogrona, z których je wytwarzano, nosiły tę samą nazwę – prosecco. Jednak dla lepszej ochrony tego wyjątkowego trunku, wprowadzono istotną zmianę: szczep winogron przemianowano na „glera”. Ukrócono w ten sposób sytuacje, w których producenci używali jedynie nazwy szczepu, nie przestrzegając przy tym surowych wymogów wytwarzania prawdziwego włoskiego prosecco.

Metoda produkcji kultowych włoskich bąbelków

Konkretne pochodzenie idzie w parze z konkretnym sposobem wytwarzania. W tym wypadku jest to metoda Charmata (zwana także metodą Martinottiego lub tankową), która odróżnia prosecco od innych win musujących (np. szampana). W tym wypadku druga fermentacja zachodzi w zamkniętych zbiornikach ciśnieniowych ze stali nierdzewnej (zwanych autoklawami). To właśnie ten sposób produkcji stoi za delikatnymi bąbelkami i orzeźwiająco owocową świeżością, które są znakiem rozpoznawczym prosecco.

Popularne drinki na bazie prosecco

Bez prosecco nie byłoby wielu kultowych drinków. Nic dziwnego – jego przyjemnie musujące bąbelki doskonale pasują do świetnej zabawy i spotkań towarzyskich. Chcesz odtworzyć te smaki w domowym zaciszu lub pragniesz zaskoczyć przyjaciół nowymi połączeniami? Koniecznie sprawdź nasze przepisy! 

Aperol Spritz – król drinków

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kartę drinków bez tej pozycji. Jeśli lubisz jego smak, to mamy doskonałą wiadomość – Aperol Spritz jest niezwykle łatwy do odtworzenia we własnej kuchni! Złota zasada to: 3 części prosecco, 2 części Aperola, 1 część wody gazowanej. 

Składniki:

  • 120 ml prosecco
  • 80 ml Aperola
  • 40 ml wody gazowanej
  • kilka kostek lodu
  • plasterek pomarańczy – opcjonalnie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Włóż lód do kieliszka, następnie powoli wlej po kolei wszystkie składniki. Całość delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj plasterek pomarańczy.

Hugo Spritz – orzeźwiająco owocowe połączenie 

Ten drink przypadnie do gustu wielbicielom pełnych aromatu połączeń. To doskonała propozycja na przyjemny wieczór w gronie przyjaciół. 

Składniki:

  • 100 ml prosecco
  • 50 ml wody gazowanej
  • 40 ml syropu z kwiatu czarnego bzu
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:
Wrzuć lód do kieliszka, dodaj alkohol, syrop i wodę. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj listkami mięty. 

Bellini, czyli połączenie prosecco i brzoskwini

Ten kusząco owocowy, musujący drink przeniesie Cię wprost na skąpaną w słońcu plażę. Spróbuj i daj się porwać soczystemu orzeźwieniu.

Składniki:

  • 100 ml prosecco 
  • 50 ml puree z białych brzoskwiń
  • plasterek brzoskwini do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotuj mus z brzoskwini. Możesz go kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. W drugim przypadku po prostu zblenduj obrane białe brzoskwinie bez pestek. Następnie upewnij się, że alkohol i puree są dobrze schłodzone. Przełóż mus brzoskwiniowy do kieliszka i zalej prosecco. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj plasterkiem brzoskwini.