Profilaktyka raka piersi – dieta i produkty zakazane

8 marca 2021, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Dzięki odpowiedniej diecie można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Konkretne produkty wzmacniają organizm, pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała i zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. W diecie antyrakowej znajdziecie warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz rośliny strączkowe. Zalecana jest dla osób chcących uchronić się przed chorobą, jak i tych, które zakończyły terapię.

Co nieco o diecie

Statystycznie od 4 do 8% nowotworów piersi powstaje przez dziedziczenie mutacji genetycznej. Pozostałe przypadki są wynikiem złego trybu życia. Jest on bardzo kluczowy w przypadku choroby. Niewłaściwa dieta zwiększa ryzyko zachorowania.  Dieta antyrakowa powinna być bogata w witaminy z grupy A,C oraz E czyli karoten, tokoferol oraz kwas askorbinowy, a także magnez i selen. Eliminuje się natomiast tłuszcze, cukier oraz sól. Konkretne produkty powodują eliminację wolnych rodników z organizmu. Sprawność układu odpornościowego wpływa na  rozwój guzów. Zaleca się spożywanie zielonej herbaty, czerwonych winogron, kurkuminy. Z kolei czerwone mięso, cukier i wędliny mogą wpłynąć na zwiększenie ryzyka zachorowania.

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco dr Dean Ornish od wielu lat bada zależności pomiędzy trybem życia a danymi chorobami. Wykazał, że osoby, które zmieniają swój tryb życia na zdrowy, czyli zwiększyły aktywność fizyczną i zaczęły przestrzegać diety, znacznie poprawiły swój stan zdrowia, a ponadto mogły zrezygnować z chemioterapii. Profesor T.Colin Campbell z Uniwersytetu Cornell porównuje zaczątki nowotworu do chwastu, który pleni się tylko w sprzyjającym środowisku. Rozwój raka jest procesem odwracalnym, zależy od tego, czy we wczesnej fazie rozwoju nowotwór miał odpowiednie warunki do wzrostu.

 

Co jeść?

istnieje kilka kluczowych produktów, dzięki którym uchronicie się przed rakiem oraz zwiększycie wydajność organizmu. Zacznijmy od jagód oraz borówek amerykańskich. Dzięki flawonoidom i antyoksydantom chronią DNA przed wolnymi rodnikami. Działa to spowalniająco na rozwój komórek rakowych. Kolejnym ważnym produktem są warzywa z rodzin krzyżowych typu brokuły. Znajdziecie w nich glukozynolaty, które zmniejszają stany zapalne oraz hamują guzy. Zielona herbata chroni przed rakiem jelito grube, wątrobę oraz piersi. Warto pić ją regularnie. Ostatnim, ale równie ważnym składnikiem diety jest siemię lniane. Spowalnia rozwój nowotworów i hamuje namnażanie się komórek w guzach piersi.

Produkty zakazane

Jednym z zakazanych produktów w diecie rakowej jest czerwone mięso.  Zawiera dużą ilość tłuszczu oraz kwasy omega 6. Ich nadmiar przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych, co z kolei może powodować namnażanie się już istniejących komórek raka w organizmie. Mięso poddane obróbce termicznej ma w sobie policykliczne węglowodory i heterocykliczne aminy, które mogą uszkadzać DNA. Pamiętajcie, że rak może rozwijać się nawet przez 30 lat i dopiero po czasie dać o sobie znać. Dlatego odpowiednia dieta jest ważna od najmłodszych lat, aby nie zwiększać szans na zachorowanie.

Drugimi produktami, które należałoby wyeliminować lub znacznie zmniejszyć ilość spożywania są słodycze. Nie bez powodu cukier jest nazywany  białym zabójcą, jedzony regulowanie ponosi swój poziom we krwi. W efekcie następuje wyrzut insuliny oraz wzrost insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF. Stany zapalne zostają podsycone i zwiększają wzrost komórek rakowych. Dlatego musicie zapomnieć o słodyczach.

Ostatnim produktem, na który musicie uważać to wędliny. Szczególnie te tłuste, z przyprawami i konserwantami. Zawierają w sobie związki azotowe N-nitrozoaminy. Nawet 3 plasterki dziennie stanowią już zagrożenie.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna.  Wystarczy już 30 minut dziennie spaceru, aby obniżyć poziom estrogenu we krwi i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.  Ponadto ćwiczenia poprawiają pracę układu immunologicznego, wpływają na psychikę oraz poprawiają nastrój.

Jeżeli palicie papierosy, to zdecydowanie warto je rzucić. Wiele kosztują, powodują problemy ze zdrowiem, brzydko pachną i niestety również przyczyniają się do powstawania raka. Palenie zwiększa ryzyko zachorowania, aż czterokrotnie !

Stres to kolejny wróg. Osłabia odporność organizmu i otwiera drogę dla chorób. Możecie udać się na medytację, jogę, ćwiczyć lub poprosić o pomoc specjalistę.

Niestety alkohol również powinien zniknąć z Waszego jadłospisu. Podwyższa poziom estrogenu i osłabia układ immunologiczny. Tym samym wątroba traci zdolności do detoksykacji substancji rakotwórczych.