Produkty bogate w białko i wapń to nie tylko mleko! Co zawiera dużo białka? Sprawdź! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Produkty bogate w białko i wapń to nie tylko mleko! Co zawiera dużo białka? Sprawdź!

29 czerwca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Odpowiednio zbilansowana dieta, składająca się z różnorodnych pokarmów zawierających składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania dziecka i osoby dorosłej powinna również zawierać produkty bogate w białko i wapń. Ich niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. W jaki sposób możemy zapobiec niedoborom obu tych składników w codziennej diecie? Co wpływa na ich przyswajalność oraz jak rozpoznać produkty bogate w białko i wapń? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Funkcje białek w organizmie

Białka zbudowane z aminokwasów występują we wszystkich żywych organizmach. Zdaniem Anny Matusik, dietetyka i trenera personalnego – część aminokwasów może być wytwarzana endogennie (przez organizm człowieka), jednak istnieje zestaw aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczone z dietą. Stąd tak istotny udział produktów wysokobiałkowych w diecie. Ser żółty zawiera w 100 g zbliżoną ilość białka do np. piersi kurczaka (uznawanej za bardzo dobre źródło białka). Białka biorą udział w procesach metabolicznych, są również składnikiem budulcowym tkanek mięśniowych, narządów wewnętrznych, skóry, włosów, paznokci. Wchodzą w skład kolagenu, zapewniającego skórze elastyczność oraz przeciwciał odpowiedzialnych za odporność organizmu. Jeśli chodzi o traktowanie białek, jako źródła dodatkowej energii, w pierwszej kolejności organizm zużywa glukozę w celach energetycznych, w przypadku braku węglowodanów w diecie – zmagazynowany w mięśniach i wątrobie glikogen (mięśniowy i wątrobowy). Drugim w kolejności źródłem energii są tłuszcze. Białka na cele energetyczne zużywane są jako ostatnie.

Produkty bogate w białko

Z punktu widzenia wartości odżywczej najważniejsze są dla organizmu białka, które zawierają tzw. aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć i muszą być one dostarczane wraz pożywieniem. Zawartość białka w produktach jest zróżnicowana. Warzywa i owoce zawierają zdecydowanie mniej białka niż produkty mleczne oraz jaja i mięso. Z tego względu na niedobory białka w diecie są narażone szczególnie osoby stosujące restrykcyjne diety wykluczające zarówno mięso, jak i nabiał , jaja oraz ryby.

Co zawiera dużo białka? Wartość odżywcza białek zależy od kilku czynników. Najważniejsze z nich to ilość i proporcje aminokwasów egzogennych oraz to, w jaki sposób przebiega ich trawienie. Z tego punktu widzenia najcenniejsze dla organizmu są białka zwierzęce, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach i są łatwo przyswajalne przez organizm. Najpopularniejsze produkty zawierające białko:

–  mięso, ryby i owoce morza

– jaja oraz produkty mleczne takie jak: wysokiej jakości sery twarogowe, kremowe i żółte, jogurty,
  kefiry, mleko

– rośliny strączkowe, kasze

Białko w diecie dziecka i osoby dorosłej

Białko spełnia szczególnie ważną rolę w diecie dziecka. W okresie wzrostu tkanek i kości pełni funkcję budulcową oraz ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Bardzo ważne jest, aby w codziennej diecie dziecka białko występowało w odpowiednich proporcjach. Niemowlęta przyjmują odpowiednią dla nich ilość białka z mlekiem matki, ale już ilość białka w diecie starszych dzieci powinna być dostosowana do  wieku oraz masy ciała. Ogólnie przyjmuje się, że dzieci w wieku 1-3 lat powinny przyjmować 1,3 g białka na kilogram masy ciała, 4-6 lat-1,2 g, a 7-9 lat 1,1 g. Zapotrzebowanie organizmu na białko ma związek z tzw. bilansem azotowym, czyli różnicą między białkiem spożytym, a wydalonym przez organizm. U osób starszych, chorych lub niedożywionych może występować ujemny bilans azotowy, co jest sytuacją niewskazaną, ponieważ prowadzi do wyniszczenia organizmu. Ujemny bilans azotowy zagraża również osobom, których dieta jest uboga w pokarmy zawierające białko. Przyjmuje się, że dorosła osoba potrzebuje średnio 0,8 g białka na każdy kilogram masy ciała.

Skutki niedoboru białka

Najpoważniejsze skutki niedoboru białka są odczuwane przez najmłodszych. W przypadku stałej, zbyt niskiej ilości białka w diecie dziecka następuje zahamowanie wzrostu, powolny wzrost mięśni, spowolnienie pracy mózgu i problemy z koncentracją, brak energii, sucha skóra oraz późniejsze dojrzewanie płciowe. U osób dorosłych niedobór białka objawia się głównie osłabieniem i spadkiem odporności oraz spadkiem masy ciała. Dodatkowo-według Anny Matusik – po naturalne produkty, zawierające białko, wapń i zdrowe tłuszcze powinni sięgać seniorzy, którzy podobnie jak dzieci wykazują wyższe zapotrzebowanie na te składniki odżywcze. Wraz z wiekiem zmniejsza się mineralizacja kości i powstaje ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Wapń-jaka jest jego rola?

Wapń jest makroelementem wchodzącym w skład ok. 0,1% masy ludzkiego ciała. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni, krzepliwość krwi, mineralizację kości i zębów. Preparaty z wapniem stosowane są do łagodzenia alergii skórnych.

Skutki niedoboru wapnia

U kobiet w ciąży, które przekazują dziecku ok. 300 mg wapnia dziennie i osób po operacji tarczycy może nastąpić niedobór wapnia prowadzący do hipokalcemii i tężyczki. Długotrwały niedobór wapnia  w organizmie dzieci przyczynia się do zahamowania wzrostu, krzywicy a nawet niedorozwoju umysłowego. Z kolei u osób dorosłych, szczególnie kobiet wpływa na przyspieszenie procesów osteoporozy. Ważną rolę przy wchłanianiu wapnia odgrywa witamina D3.

Źródła wapnia w pożywieniu

Wapń występuje przede wszystkim  w produktach mlecznych, jajach oraz rybach i owocach morza. Zawierają go również, ale w mniejszej ilości nasiona roślin strączkowych, jarmuż i …woda mineralna.

Jak rozpoznać sery bogate w białko i wapń?

Szklanka mleka o objętości 200 ml zawiera przeciętnie 8,5 g białka oraz ok. 330 mg wapnia. Pokrywa to dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko w ok. 15%, a wapń w 33%. Picie mleka może zostać z powodzeniem zastąpione przez inne produkty, np. sery. Jednak nie każdy ser dostępny na rynku stanowi pełnowartościowe źródło białka i wapnia. Wszystko zależy od składników użytych do ich wyrobu oraz zastosowanej technologii produkcji. Firmy produkujące swoje wyroby ze składników niskiej jakości zwykle nie oznaczają poziomu białka i wapnia, z uwagi na ich brak w produktach seropodobnych lub serach niskiej jakości. Kremowe serki Hochland, które są produkowane z najwyższej jakości naturalnych składników, przy zachowaniu tradycyjnej receptury oraz czasu dojrzewania charakteryzują się wysoką zawartością białka i wapnia. Mleko służące do ich wyrobu pochodzi od krów karmionych paszą bez GMO. Oba czynniki sprawiają, że serki kremowe Hochland są bogate w łatwo przyswajalne białko i wapń, np. 100 g kremowego serka topionego w plasterkach Hochland zawiera aż 16 g białka oraz 478 mg wapnia, a kremowy serek śmietankowy w trójkącikach zawiera 11 g białka w 100 g. Jedzenie serków kremowych Hochland może być zatem doskonałym uzupełnieniem codziennej diety w białko i wapń.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...