„Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit” – nowość pod naszym patronatem!

1 sierpnia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Problemy trawienne dotykają każdego z nas, choć z różną częstotliwością. Zbyt dużo cukrów w diecie i częste zażywanie leków, zwłaszcza antybiotyków, to główne przyczyny zaburzeń flory bakteryjnej. Powodują one spadek odporności, obniżenie nastroju i wzrost ryzyka zachorowania na poważne choroby układu trawiennego. Już dziś warto zadbać o profilaktykę, zmieniając nawyki żywieniowe. Poznajcie książkę, która Wam w tym pomoże – jej premiera już dziś!

Dieta zdrowych jelit
Odkryj siłę swoich jelit! Pokonaj stres i choroby!

Wirusy, bakterie, smog, stres, antybiotyki i zła dieta sprawiają, że równowaga mikroflory jelitowej ulega zaburzeniu. To zaś prowadzi do otyłości i innych problemów zdrowotnych, takich jak infekcje wirusowe i ogólne osłabienie odporności. Co ważne, coraz więcej badań potwierdza związek między dietą, stanem jelit a depresją.
Nieocenioną rolę w ochronie naszego organizmu pełnią prebiotyki i probiotyki. Czym są? Jak skutecznie je dobrać i wprowadzić do diety? Które najlepiej działają w postaci naturalnej

• Wprowadź proste nawyki, które radykalnie zmienią twoje życie
• Zacznij prowadzić tygodniowy dziennik żywieniowy
• Naucz się odpowiedniej
• Zacznij już dziś i małymi krokami wzmocnij odporność swojego organizmu

Książka zawiera kompletny plan odbudowy jelit oraz przepisy na pyszne, proste pro- i prebiotyczne dania pełne warzyw. Dzięki nim pozbędziesz się zbędnych kilogramów, zwalczysz wirusy i infekcje, a przede wszystkim zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.

Polecamy Wam ten świetny poradnik wraz z  Wydawnictwem ESPRIT

 Już teraz możecie zapoznać się z fragmentami tej publikacji, w których znajdziecie m,.in. wiele praktycznych informacji na temat cennych źródeł probiotyków:

Wstęp

Liczba przypadków chorób przewlekłych nigdy nie była tak wysoka jak dziś, dlatego naukowcy, lekarze i sami pacjenci wciąż poszukują skutecznych sposobów walki z tymi dolegliwościami. Choć w większości przypadków stosuje się terapie farmakologiczne, w literaturze medycznej można znaleźć informacje na temat korzystnego wpływu odżywiania na zdrowie pacjenta. Wiele chorób przewlekłych można leczyć i wyleczyć za pomocą samej diety. Choć nie jest to nowość dla lekarzy i pacjentów, warto przyjrzeć się bliżej temu zjawisku. Dlaczego tak wiele osób, mimo dobrych chęci, ma trudności z wprowadzeniem zmian w zakresie nawyków żywieniowych? Dlaczego lekarze nie podkreślają i nie tłumaczą pacjentom, jak ważna jest dieta w chorobach przewlekłych, nie wspominając o profilaktyce tych schorzeń? Pytania te nurtowały mnie od lat i doszedłem do kilku wniosków.

Po pierwsze, pacjenci nie zdają sobie sprawy z tego, jak duży wpływ na zdrowie ma dieta, być może ze względu na niedostateczne finansowanie badań nad żywnością i optymalną dietą. Większość z nas zna powiedzenie „jesteś tym, co jesz” i zgadza się z nim, jednak nie odczuwamy wystarczająco silnej potrzeby wprowadzenia zmian. Po drugie, lekarze nie są odpowiednio wyedukowani w zakresie dietetyki. Mam nadzieję, że ta sytuacja ulegnie zmianie i na uczelniach medycznych zacznie się poświęcać więcej uwagi temu zagadnieniu. Po trzecie, lekarze, którzy interesują się wpływem diety na zdrowie, mają wielu pacjentów z poważnymi schorzeniami, u których na terapie dietetyczne jest za późno. Wreszcie pacjenci powinni sami zadbać o zdrowie, poszukując terapii alternatywnych, które zapewnią im zdrowie i będą jednocześnie elementem profilaktyki. Niestety przy obecnym łatwym dostępie do informacji trudno jest czasem ocenić, które z nich są wiarygodne. Wszystkie te czynniki sprawiają, że ludzie bardzo często nie zdają sobie sprawy, jak duży wpływ na ich zdrowie ma dieta. Odżywianie jest kluczowym elementem w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego (czyli flory bakteryjnej jelit). Ostatnie badania nad mikrobiomem zmieniają nasze spojrzenie na choroby przewlekłe, wskazując na rolę diety i terapii dietetycznych w kształtowaniu odpowiedniego mikrobiomu jelitowego, po to by leczyć i zapobiegać chorobom. W niniejszej książce „Prebiotyki i probiotyki” przyjrzymy się wpływowi mikrobiomu na zdrowie i choroby oraz innym czynnikom – w szczególności diecie i środowisku – które kształtują środowisko bakteryjne jelit. Omówimy konkretne strategie, dzięki którym można stworzyć zdrowy mikrobiom, skupiając się na diecie, w tym na zwiększeniu spożycia probiotyków, prebiotyków i błonnika. W dalszej części książki znajdują się ćwiczenia, na przykład prowadzenie tygodniowego dziennika żywieniowego, oraz sposoby pomagające w przejściu na dietę wegetariańską. Poprzez szczerą i krytyczną ocenę własnych nawyków żywieniowych każdy z nas jest w stanie odbudować zdrową florę bakteryjną jelit i rozpocząć walkę z chorobą.

Jak zoptymalizować spożycie probiotyków

Jak wspomnieliśmy wcześniej, probiotyki to organizmy (takie jak bakterie), które mają korzystny wpływ na zdrowie. Nie należy ich mylić z prebiotykami, które są rodzajem błonnika pokarmowego metabolizowanego w jelitach i stwarzającego warunki do rozwoju przyjaznych bakterii. I jedne, i drugie są jednak wykorzystywane w tym samym celu. Włączenie do diety różnorodnych pokarmów bogatych w probiotyki i prebiotyki wpłynie bardzo korzystnie na twoje zdrowie.

Probiotyki pomagają odbudować przyjazne bakterie, które traci się na przykład po terapii antybiotykowej, oraz obniżają liczebność szkodliwych bakterii, które mogą narazić cię na rozwój infekcji i stanów zapalnych – korzystnie wpływają na twój system immunologiczny. Dodatkowo probiotyki pozwalają zachować odpowiednią równowagę flory bakteryjnej.

Probiotyki znajdują się w jedzeniu – poniżej wskazano produkty, które je zawierają. Osiem najlepszych źródeł probiotyków:

Jogurt

Jednym z najlepszych źródeł probiotyków są jogurty zawierające żywe kultury bakterii. Spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści, między innymi łagodzi dolegliwości takie jak zaparcia, biegunki i nieswoiste zapalenie jelit. Jogurty pomagają zapobiegać infekcjom pochwy, wzmacniają system immunologiczny i obniżają ryzyko nadciśnienia, chroniąc serce. Badania potwierdziły, że u osób spożywających dwie lub trzy porcje niskotłuszczowego jogurtu dziennie ryzyko nadciśnienia jest o połowę niższe. Jogurty są również doskonałym źródłem wapnia, który wzmacnia kości u ludzi w każdym wieku, a dla wegetarian są cennym źródłem białka.

 

Kefir

Kefir, podobnie jak jogurt, jest produktem fermentowanym, powstającym w wyniku działania bakterii i drożdży. Powstaje po dodaniu bakterii lub ziaren kefirowych do mleka krowiego, koziego lub owczego. Tak jak jogurt zawiera kilka rodzajów probiotyków, w tym Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium czy Streptococcus salivarius. Bakterie te wpływają na mikrobiom i odpowiednio go kształtują, wzmacniając zdrowie i chroniąc organizm przed infekcjami i stanami zapalnymi. Istnieje kilka potwierdzonych naukowo doniesień dotyczących pozytywnego wpływu kefiru na zdrowie. Kefir, podobnie jak mleko, zawiera minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk – dotąd nie zbadano dokładnie ich ilości w kefirze, więc nie można wprowadzić go do bazy danych o składzie produktów. Kefir można dodać do chleba na zakwasie lub zastosować w wypiekach jako zamiennik dla maślanki. Świetnie sprawdza się również jako napój. Możesz kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu.

 

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest jednym z najlepszych źródeł probiotyków, a ponadto obfituje w witaminy B1, B6, C, kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez, żelazo, mangan, fosfor i potas. Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentowania drobno posiekanej kapusty przy udziale bakterii. Ma charakterystyczny kwaśny smak. Jest dodawana do różnych potraw, a niektórzy jedzą ją po prostu jako osobny dodatek do posiłków. Kapustę kiszoną można przygotować samodzielnie w domu – jest lepsza od gotowych, dostępnych w sklepach. Wielu producentów zamyka słoiki z kapustą na ciepło, co wydłuża zdatność produktu do spożycia, jednak niszczy część właściwości probiotycznych. W przypadku naturalnej produkcji kapusta kiszona fermentuje przez kilka dni lub tygodni w temperaturze pokojowej, jest pakowana w słoiki w tej samej temperaturze i przechowywana tak, aby nie straciła swoich właściwości probiotycznych.

 

Zupa miso

Zupa miso to jedna ze sztandarowych potraw kuchni japońskiej, jej tradycja sięga aż dwóch i pół tysiąca lat. Wykorzystywana jest w diecie makrobiotycznej jako środek na dolegliwości trawienne. Miso to pasta przygotowywana z długotrwale fermentowanej soi, soli morskiej, często z dodatkiem ryżu, jęczmienia lub innych zbóż. Jedna łyżka miso dodana do gorącej wody tworzy doskonałą zupę Lactobacillus i Bifidobacterium, które wzbogacają mikrobiom. Dla osób unikających nabiału miso będzie doskonałym źródłem probiotyków.

 

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki to kolejne źródło probiotyków idealne dla osób, które z różnych względów nie spożywają nabiału. Są alternatywą dla ogórków konserwowych. Przy ich produkcji używa się soli morskiej i niechlorowanej wody. Kiszone ogórki po przygotowaniu pozostają surowe, w przeciwieństwie do konserwowych, które często są gotowane podczas zamykania słoików, co niszczy ich właściwości probiotyczne.

 

Tempeh

Tempeh to liczący kilkaset lat produkt fermentowany wywodzący się z Indonezji. Tradycyjnie przygotowuje się go poprzez dodanie drożdżowego zakwasu do roślin strączkowych, pełnego ziarna i warzyw. Podczas procesu fermentacji zakwas łączy się z pozostałymi składnikami, nadając tempehowi ciastowatą konsystencję. Jest doskonałym źródłem mikroskładników takich jak magnez, mangan, wapń i żelazo. Dodatkowo fermentacja zwiększa efekt probiotyczny, więc tempeh stanowi kolejne nienabiałowe źródło probiotyków.

 

Kimchi

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, powstała w wyniku fermentowania warzyw przez bakterie mlekowe. Kimchi ma właściwości probiotyczne i wspiera zdrowie organizmu, podobnie jak jogurt i inne produkty mleczne. Głównym składnikiem kimchi jest kapusta i inne zdrowe, bogate w błonnik składniki, takie jak czosnek i imbir, które również zostają poddane procesowi fermentacji przez bakterie mlekowe. Kimchi jest smaczna i ma wiele prozdrowotnych właściwości, jest więc bardzo popularnym daniem w Korei – wspiera mikrobiom, ma właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność, obniża stężenie cholesterolu i pomaga w zaparciach.

 

Herbata kombucza

Herbata kombucza (kombucha) to napój otrzymywany ze słodzonej czarnej herbaty poddanej procesowi fermentacji przez kolonię bakterii i specjalnej kultury drożdży. Nie przebadano dokładnie, jakie bakterie wchodzą w skład kombuczy, ale wiadomo, że znajdują się tam bakterie kwasu octowego i bakterie mlekowe. Dotąd właściwości zdrowotne kombuczy nie zostały przebadane, podobnie jak wielu innych powszechnie znanych produktów spożywczych. Coraz więcej danych potwierdza, że herbata ta działa antyoksydacyjnie, usuwa toksyny i wzmacnia odporność. Porozmawiaj z dietetykiem, aby uzyskać więcej informacji na temat kombuczy i sposobów jej przyrządzania.

 

Nie wszystkie mikroorganizmy będą przydatne w odniesieniu do konkretnej dolegliwości, jednak wprowadzenie do diety różnych pokarmów bogatych w probiotyki na pewno będzie korzystne dla zdrowia. Spożywanie probiotyków nie podlega regulacjom, w przeciwieństwie do leków. Substancje te ogólnie są bezpieczne dla osób ze zdrowym układem immunologicznym, nie muszą więc być poddawane badaniom tak jak standardowe środki medyczne. Jeśli twoja dieta jest dobrze zbilansowana, nie musisz sięgać po, jednak w przypadku konkretnej dolegliwości skonsultuj się z lekarzem, który pomoże ci dobrać odpowiedni probiotyk.

 

Wskazówki dotyczące stosowania probiotyków:

1. Staraj się zjadać dwie porcje jogurtu dziennie. Mleko i jogurt mają podobne właściwości prozdrowotne, ale w przeciwieństwie do mleka jogurt działa jak probiotyk. Osoby, które nie tolerują laktozy, również mogą korzystać z dobrodziejstw jogurtów, ponieważ jej zawartość jest w nich niska. Jogurty sprawdzają się doskonale w koktajlach, jako dodatek do płatków śniadaniowych, deserów i owoców.

2. Jeśli znudził ci się jogurt, sięgnij po kefir. Warto wypijać jedną szklankę kefiru tygodniowo, najlepiej rano.

3. Dodawaj ogórki kiszone do sałatek lub zapakuj je do pracy jako przekąskę.

4. Jedz kapustę kiszoną jako dodatek do dania głównego.

5. Jeśli lubisz zupy, wypróbuj zupę miso.

6. Stosuj antybiotyki tylko w przypadku, gdy jest to konieczne, i zawsze przestrzegaj wytycznych lekarza co do ich dawkowania oraz długości kuracji.

 

*Fragment pochodzi z książki „Prebiotyki i probiotyki. Dieta zdrowych jelit” Dr Maitreyi Raman, Angela Sirounis, Jennifer Shrubsole, wydanej nakładem Wydawnictwa Esprit