Prażoki – trochę inny wymiar ziemniaków

28 listopada 2012,
dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

NA PRAŻOKI:

5 średniej wielkości ziemniaków

1 łyżka soli

4 czubate łyżki mąki pszennej

stopiony smalec ze skwarkami i cebulką

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut. Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki, pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało). Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę. Trzeba to robić dokładnie, by w środku nie było grudek mąki. Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania. W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek, by się nie przesuwał. Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką, aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje. Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....