Prażoki – trochę inny wymiar ziemniaków

28 listopada 2012,
dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

NA PRAŻOKI:

5 średniej wielkości ziemniaków

1 łyżka soli

4 czubate łyżki mąki pszennej

stopiony smalec ze skwarkami i cebulką

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut. Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki, pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało). Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę. Trzeba to robić dokładnie, by w środku nie było grudek mąki. Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania. W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek, by się nie przesuwał. Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką, aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje. Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...