Prażoki – trochę inny wymiar ziemniaków

28 listopada 2012, dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

NA PRAŻOKI:

5 średniej wielkości ziemniaków

1 łyżka soli

4 czubate łyżki mąki pszennej

stopiony smalec ze skwarkami i cebulką

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut. Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki, pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało). Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę. Trzeba to robić dokładnie, by w środku nie było grudek mąki. Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania. W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek, by się nie przesuwał. Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką, aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje. Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...