Prawidłowe żywienie dziecka – dieta fenotypowa

30 września 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Podaruj dziecku apetyt na zdrowie

Zdrowa dieta ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka, szczególnie w pierwszych latach jego życia. Co więcej, na zdrowie naszych dzieci wpływa w dużej mierze odżywianie mamy podczas ciąży, kiedy to zaczyna się tzw. „programowanie metaboliczne”. Wykazano też, że błędy żywieniowe popełniane w tych okresach, mogą być przyczyną zmian w organizmie dziecka, prowadzących w przyszłości do rozwoju nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 czy choroby niedokrwiennej serca, a więc chorób cywilizacyjnych określanych jako plaga dzisiejszych czasów.
Niezwykle ważny jest też styl życia, jakiego uczymy nasze dzieci. Z badań wynika, że to właśnie mała aktywność fizyczna i nieprawidłowe nawyki żywieniowe są przyczyną wielu schorzeń (czynniki genetyczne jedynie determinują skłonność do zachorowań). I tak oto już u dzieci w wieku wczesnoszkolnym coraz częściej obserwujemy nadwagę i otyłość, podwyższony poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego, różnorakie alergie, a także drastyczny wzrost zachorowań na nowotwory. Choroby te rozwijają się podstępnie przez lata, często mając swój początek w dzieciństwie.
Jeśli nie chcesz, by twoje dziecko stało się w przyszłości chorym dorosłym, musisz już dziś zadbać o jego dobre zdrowie i samopoczucie.

Czego Jaś nie polubi, tego Jan nie będzie jadał
Nie ma dowodów na to, że dzieci rodzą się z ukształtowanym modelem żywienia, czyli że mają własny smak lub wrodzoną chęć na określone pokarmy. Rolą rodzica jest zadbanie o to, by dziecko nauczyło się jadać zdrowo, zanim będzie miało styczność ze słodyczami i fast foodami w szkolnych sklepikach. Brak śniadań, podjadanie między posiłkami wysokokalorycznych przekąsek oraz godziny spędzane przed telewizorem lub komputerem to najczęstsze błędy, na jakie pozwalamy dzieciom.
Nie zniechęcajmy się zbyt szybko, gdy nasze dziecko nie ma ochoty na warzywa, owoce lub inne zdrowe produkty. Czasami potrzeba nawet kilkunastu prób, by zachęcić je do nowych smaków. Dawajmy dobry przykład, pokazując dzieciom, co powinny jeść – im szybciej nauczą się sięgać po zdrowe pokarmy, tym chętniej będą je jadać w dorosłym życiu.
Im mniej cukru, tym lepiej
Ograniczenie ilości cukru w diecie dziecka to zadanie numer jeden dla każdego rodzica. A cukier jest wszędzie – producenci żywności zadbali o to, by uzależnić od niego już najmłodszych, dodając go do soków, płatków śniadaniowych, pieczywa, serków, jogurtów, kremów śniadaniowych itp. W rezultacie może się okazać, że dzieci konsumują więcej cukru niż rodzice!
Nadmiar słodyczy w młodym wieku zwiększa nie tylko ryzyko próchnicy zębów, ale również poważnych zaburzeń metabolicznych związanych z wydzielaniem insuliny, rozwojem cukrzycy oraz otyłości. Mniejszy apetyt na wartościowe pokarmy powoduje, że maluchy wolniej rosną i gorzej się rozwijają, a kolorowym barwnikom i konserwantom w cukierkach czy lizakach zawdzięczamy, że nasze dzieci są bardziej agresywne i rozkojarzone niż te, które takich łakoci nie jedzą.
Dzieci przyzwyczajone do słodyczy częściej też chorują i zapadają na infekcje… tak, tak – cukier osłabia odporność, gdyż zmniejsza liczbę i zdolność limfocytów do walki z drobnoustrojami! Zamiast słodyczy można podawać dzieciom słodkie, ale zdrowe potrawy w formie razowych naleśników z musem owocowym, samodzielnie wykonane budynie lub kisiele, niesiarkowane suszone owoce, np. morele, śliwki, żurawinę, a także domowe ciasteczka owsiane czy kawałek razowego ciasta marchewkowego bez cukru.

Alergia – matka nadwagi
Warto wiedzieć, że bardzo często przyczyną nadmiernej masy ciała u dzieci i młodzieży jest przewlekły stan zapalny wywołany przez opóźnioną alergię pokarmową (nietolerancję pokarmową). Pokarmy, których organizm Twojego dziecka nie toleruje, mogą powodować poważne zaburzenia metaboliczne co skutkuje przebieraniem na wadze.
Opóźniona alergia pokarmowa to niepożądana, przesadna reakcja układu odpornościowego na kontakt z określonymi obcymi substancjami. Żadna inna znana choroba nie powoduje aż tak wielu różnorodnych symptomów.
U dzieci może ona powodować:
– nadwagę lub otyłość (pomimo racjonalnej diety!),
– problemy z układem pokarmowym: zaparcia, biegunki, wzdęcia, zespół jelita drażliwego, bóle brzucha,
– nadmierny apetyt na słodycze,
– stale zatkany nos i nawracające infekcje układu oddechowego,
– podkrążone oczy, bladość skóry,
– przewlekłe zmęczenie, ospałość, przeziębienia,
– problemy z koncentracją i nauką,
– rozdrażnienie, agresje, ADHD,
– częste zmiany skórne (pokrzywka, świąd, AZS),
– bóle i zawroty głowy.

Ponieważ symptomy opóźnionej alergii pokarmowej występują nawet dwa dni po spożyciu drażniącego pokarmu, jej zaobserwowanie jest praktycznie niemożliwe. Tym bardziej, że wraz z wiekiem człowieka jej objawy mogą się zmienić, np. noworodek po wypiciu mleka krowiego może dostać kolki, jako trzylatek to samo dziecko może mieć nawracające zapalenie zatok, jako nastolatek będzie narzekać na trądzik, a jako osoba dorosła zacznie cierpieć na migreny, łuszczycę czy choroby układu pokarmowego.

apetyt na zdrowie

Choć wszystko to nie nastraja optymistycznie, jest i dobra wiadomość: nietolerancję pokarmową można łatwo wyleczyć! Najważniejszy etap terapii to przeprowadzenie specjalistycznego testu cytotoksycznego na opóźnioną alergię pokarmową pomagającego wykryć to podstępne schorzenie, a następnie wdrożenie diety eliminacyjno-rotacyjnej ułożonej i odpowiednio zbilansowanej przez dietetyka.

Co ważne, dieta ułożona na podstawie wyników testu (tzw. dieta fenotypowa) nie jest typową dietą odchudzającą – nie wymaga liczenia kalorii, jest smaczna i bardzo urozmaicona. Gwarantuje utratę nadwagi, bez uczucia głodu i intensywnych ćwiczeń fizycznych. Zapewnia wszystkie substancje pokarmowe niezbędne do wzrostu i rozwoju dziecka, a także pozwala zbudować solidne fundamenty pod dorosłe zdrowe życie.
U dzieci, które poddano testowi, a następnie zaczęto karmić według indywidualnego programu odżywiania, opracowanego na podstawie testu na opóźnioną reakcję alergiczną, lekarze zauważają:
– utratę nadwagi, bez uczucia głodu i intensywnych ćwiczeń fizycznych,
– obecność w organizmie wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych,
– uregulowaną przemianę materii,
– wzmocnienie układu immunologicznego,
– poprawę odżywienia organizmu,
– zanik uporczywych dolegliwości,
– prawidłowy wzrost i rozwój dziecka.

Gdzie wykonać badanie?
Największą precyzją i skutecznością cieszą się specjalistyczne, cytotoksyczne testy opóźnionej alergii pokarmowej. Testy te, przeprowadzane z krwi obwodowej in vitro, czyli poza organizmem człowieka, wykrywają wszelkie szkodliwe reakcje, jakie wywołuje dany produkt spożywczy, określają indywidualny pokarmowy profil immunologiczny pacjenta tzw. kod metaboliczny i pozwalają na idealne dopasowanie składników pożywienia do danej osoby.
Testy cytotoksyczne dostępne są w Polsce wyłącznie w placówkach Centrum Medycznego VIMED www.vimed.pl
Musimy pamiętać, że dobre nawyki żywieniowe należy kształtować u dzieci już od najmłodszych lat, gdyż później będzie je bardzo trudno zmienić. Troska o dietę naszych dzieci od najmłodszych lat to z pewnością doskonała inwestycja w ich zdrowie i przyszłość.

Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Centrum Medycznego VIMED.
Centrum Medyczne VIMED to pierwszy w Polsce ośrodek oferujący kompleksowe i holistyczne podejście w zakresie aktywnej profilaktyki zdrowotnej. Jego Kliniki Medycyny Prewencyjnej i Przeciwstarzeniowej w Warszawie i Krakowie słyną z sukcesów w leczeniu nadwagi i otyłości, spowalnianiu procesów starzenia się, leczeniu chorób cywilizacyjnych oraz leczeniu niepłodności. Podstawą wszelkich działań terapeutycznych kliniki jest autorski program spersonalizowanej medycyny prewencyjnej, któremu nadano nazwę Terapia Fenotypowa. Dowiedz się więcej: www.vimed.pl