Książka „Prawdziwa dieta antyrakowa” profesora David Khayata zrobiła na mnie ogromne wrażenie i przeprowadziła istną rewolucję w moim sposobie myślenia i stosunku do żywienia siebie i swojej rodziny.
Od zawsze bałam się raka, dlatego chętnie zajęłam się tą lekturą aby przekonać się, jakie czynniki wpływają na powstawanie nowotworów. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich gospodyń domowych, matek, żon, gotujących mężów i dla tych, którzy cenią sobie profilaktykę i w niej upatrują sposoby radzenia sobie z dolegliwościami i poważnymi schorzeniami.
Najbardziej zaciekawiły mnie rozdziały:
Czym jest rak?
w jaki sposób powstają mutacje komórek doprowadzając do chorób nowotworowych, jakie są tego przyczyny, czy faktycznie genetyczne skłonności są takie ważne?
Czy aby na pewno zdrów jak ryba?
Ciągle słyszymy o tym, żeby jeść dużo ryb, ale czy wiemy jakie gatunki są narażone na zanieczyszczenia i kumulację toksyn i jak ważne jest aby zwracać uwage na źródło połowów? O tym warto się dowiedzieć zanim sięgniemy po kolejna porcję tuńczyka…
Czy nabiał i jajka służą profilaktyce?
Niezwykle ciekawy materiał, w szczegółowy sposób informujący o polecanych wszem i wobec probiotykach. Czy powinno się pić mleko? O tym warto wiedzieć.
Jak osłodzić sobie życie?
Bardzo zainteresowały mnie badania naukowe i odwieczny dylemat: czy cukier szkodzi? Ostatnio usłyszałam opinię, że cukier karmi komórki rakowe, nic bardziej błędnego, nie ma bowiem żadnych dowodów na takie stwierdzenie. A wszelkiego rodzaju słodziki, a nawet modna ostatnio stewia czy słodzik z agawy też mogą mieć swoje wady.
Na końcu książki znajduje się praktyczny przewodnik po produktach najbardziej wskazanych w profilaktyce nowotworowej a także lista zakazanych produktów lub takich, które nie są wskazane do częstego spożywania.
Książka jest opracowana rzetelnie, oparta na ogromnej ilości badań naukowych, na autorytetach z dziedziny onkologii. Jest to moim zdaniem najlepsza pozycja tego typu i obowiązkowa lektura dla wszystkich dbających o zdrowie. Gorąco polecam tę przystępnie opracowaną pozycję Pana profesora.
Wydawnictwo Otwarte