Pożywne produkty, które poprawią ci nastrój
Złe samopoczucie może być spowodowane pogodą, zmęczeniem, złymi informacjami, zmianami hormonalnymi lub milionem innych powodów. Czy wiesz, że są pokarmy, które podniosą Twój nastrój? Możesz je jeść i czerpać z nich korzyści.
Czekolada
Czekolada jest na szczycie listy, ponieważ jest uważana za najlepszą żywność służącą do walki z depresją. Substancje zawarte w kakao działają na mózg, co pozwala poczuć się lepiej. Jednak zjedzenie zbyt dużej ilości tego smakołyku nie jest dobre dla zdrowia, ponieważ czekolada zawiera cukier, mleko i inne składniki. Wyjątkiem jest gorzka czekolada.
Orzechy
Orzechy są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych i mogą być spożywane jako zdrowa przekąska o każdej porze dnia. Można jeść też migdały i orzeszki ziemne, ale tylko garść dziennie. Można wymieszać je z jogurtem, sokiem pomarańczowym lub mlekiem.
Mleko
Możesz zapragnąć filiżanki ciepłego mleka przed pójściem spać lub leżąc w łóżku pod kocem. Napój ten pomaga nam zasnąć znacznie bardziej niż picie herbaty, ponieważ dodatkowo uspokaja i wypełnia żołądek. Mleko zapobiega lękom, depresji i reguluje zmiany nastroju.
Cynamon
Spróbuj dodać szczyptę cynamonu do mleka, ponieważ oferuje on również wspaniałe korzyści. Ta charakterystyczna przyprawa zapobiega hipoglikemii.
Miód
Miód jest kolejnym słodkim pokarmem, który może poprawić nastrój. Jest pełen ciekawych właściwości – jest naturalnym antybiotykiem. Łyżka miodu wystarczy, żeby osłodzić herbatę. Poczujesz się znacznie lepiej!
Banan
Jest wiele owoców, które pomogą Ci poczuć się lepiej. Banany są w stanie to zrobić ze względu na dużą zawartość magnezu. Ten natomiast obniża stres, zmęczenie i niepokój. Można go dodać do różnych koktajli lub sałatek owocowych.
Chleb pełnoziarnisty
Mimo, że zawiera węglowodany, łączą się one z aminokwasami, dzięki czemu stanowi doskonałe wypełnienie i pożywienie do walki z lękiem. Chleb pełnoziarnisty zawiera tryptofan, który zmniejsza depresję i wrażliwość na ból. Weź kawałek na śniadanie, a zaczniesz dzień z uśmiechem!
Szpinak
Zapewni Twojemu ciału odpowiednią dawkę kwasu foliowego. Kwas foliowy jest bardzo ważny w trakcie ciąży i ma wiele zalet. Można jeść surowy szpinak lub gotować go na wiele sposobów – dodawać do zapiekanek, sałatek, zup.
Jajka
W wielu krajach (Japonia, Turcja, Szwecja) spożywane są jajka w koszulkach. W przeciwieństwie do smażonych jaj, jajka w koszulce stanowią lepszą opcję zawierającą dużą ilość składników odżywczych. Są idealne dla osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, bo zapewniają dużo energii.