Poznaj naturalnego sprzymierzeńca w walce z cholesterolem

8 lutego 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie od dziś wiadomo, że cholesterol nie jest sprzymierzeńcem układu krwionośnego człowieka. Aby zapobiegać chorobom układu krążenia i serca należy zadbać o odpowiedni poziom dobrego i złego cholesterolu. Niestety, schorzenia spowodowane zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu, są wciąż najczęstszą przyczyną zgonów pośród Polaków. Niezbędna jest profilaktyka ukierunkowana na odpowiedni tryb życia oraz sposób żywienia. Zmiana nawyków jest tu kluczem do zdrowia. Aby zachować układ krwionośny w należytej kondycji, warto zniwelować tempo swojego życia i poszukać środka skutecznego w profilaktyce. Tu na ratunek przychodzi nieomylna natura. Uprawiana od pokoleń na południu Włoch bergamotka, do tej pory znana głównie ze swoich właściwości aromaterapeutycznych, okazała się remedium na problem złego cholesterolu. O zagrożeniach związanych z wysokim poziomem cholesterolu i o wspaniałych doniesieniach ze świata nauki na temat bergamotki, przeczytacie w dalszej części artykułu.

bergamota

Cholesterol dobry i zły

Cholesterol jest tłuszczem nierozpuszczalnym we krwi i według najprostszej definicji możemy podzielić go na dwie frakcje lipoprotein służących do jego transportowania. Zbudowane z białek i tłuszczów frakcje HDL i LDL, potocznie nazywane dobrym i złym cholesterolem. Dobry cholesterol, czyli HDL pomaga chronić naczynia krwionośne przed miażdżycą, odpowiadając za usuwanie nadmiaru cholesterolu nagromadzonego na ściankach naczyń poprzez transportowanie go do wątroby.

Lipoproteiny LDL w przeciwieństwie do HDL odpowiadają za transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek. Jeżeli poziom złego cholesterolu we krwi jest zbyt dużo, wtedy osadza się on w naczyniach krwionośnych, tworząc groźne złogi, które mogą zmniejszyć drożność, doprowadzając przy tym do groźnych chorób takich jak: miażdżyca, udar lub zawał serca.

Hipercholesterolemia, czyli podwyższony poziom HDL

Choroby układu krążenia, stanowią najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce i na świecie. Statystyki nie kłamią a podwyższony poziom cholesterolu w Polsce ma niemal połowa społeczeństwa. Wysoki cholesterol, że prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych oraz groźnych chorób. Hipercholesterolemia – czyli podwyższony poziom cholesterolu potrafi w znacznej mierze wpłynąć na jakość życia. Zmniejszona wydolność organizmu, problemy z koncentracją czy też zaburzenie erekcji — to tylko początek listy powikłań zdrowotnych. W dalszej perspektywie problem ten może przyczynić się do zaburzeń pracy nerek i wątroby oraz w dużym stopniu zwiększyć ryzyko zawału i udaru serca. Lekarze obserwują niebezpieczną tendencję do bagatelizowania problemu podwyższonego cholesterolu oraz konsekwencji, z jakimi może się to spotkać. Specyfika współczesnego zabieganego świata nie sprzyja zdrowiu, dlatego zbyt wysoki cholesterol to problem wielu osób, które poświęcają się pracy, nie wysypiają się należycie, żyją w stresie lub prowadzą siedzący tryb życia. Należy do tego dodać również dodatkowe czynniki, jakimi są papierosy czy alkohol i „at last but not least” – nieodpowiednia dieta. Dzięki naukowcom z włoskiego uniwersytetu Magna Graecia wiemy już, że sprzymierzeńcem w walce ze złym cholesterolem może być tajemniczy owoc bergamoty.

Bergamota na nowo odkryta przez naukowców

W 2013 roku naukowcy z uniwersytetu Magna Graecia w Catanzaro pod wodzą profesora Vincenzo Mollace odkryli, że bergamota ma silne właściwości lecznicze. Wcześniej cytrus ten uprawiany niemal wyłącznie we włoskiej Kalabrii stosowany był do produkcji olejku eterycznego oraz przeróżnych przetworów, z których Kalabria słynęła. Polifenole zawarte w bergamocie redukują poziom glukozy we krwi oraz złego cholesterolu nawet o 40% co oznacza, że w naturze próżno szukać drugiej takiej rośliny. Jakby tego było mało, z tych samych badań wynikło, że bergamotka przyczynia się również do zwiększania ilości dobrego cholesterolu HDL, co w znacznym stopniu przyczynia się do ochrony organizmu przed miażdżycą.

Opublikowane w „International Journal of Cardiology” badania przeprowadzono na 237 pacjentach i dowiodły one, że u aż 38 procent badanych zmniejszył się poziom cholesterolu LDL, u 42% badanych podwyższył się poziom dobrego cholesterolu HDL. U 25% badanych zmniejszyło się stężenie poziomu glukozy do wartości odpowiednich dla zdrowia. Na koniec warto nadmienić, że badani spożywali przez 30 dni świeżo wyciskany sok z pomarańczy bergamoty.

Na rynku można dziś spotkać wiele  zawierających standaryzowane kompozycje polifenoli z bergamoty, jednak nic nie zastąpi świeżego owocu i właściwości, jakie niesie ze sobą możliwość spożywania pomarańczy bergamoty w okresie jej dojrzewania. Jednym z nielicznych miejsc w Polsce gdzie można dostać bergamotkę prosto z Kalabrii właśnie wtedy, gdy we Włoszech przypada czas na jej zbiory — jest internetowy sklep ze zdrową żywnością Perla Negra. Dzięki współpracy z gospodarstwem Il Giardino del Bergamotto Perla Negra oferuje klientom ten jakże rzadki i cenny owoc cytrusowy i to w samym środku srogiej polskiej zimy.

Trudno wyobrazić sobie lepszego sprzymierzeńca w walce z cholesterolem niż bergamotka. Kalabryjski owoc może być wsparciem w leczeniu schorzeń wynikłych z hipercholesterolemii, ale również elementem codziennej profilaktyki świadomego zdrowego żywienia.