Potrawka z soczewicy i marchewki
Artykuł zewnętrzny
8 cienkich surowych kiełbasek
4 marchewki
1 koper włoski
2 łodygi selera naciowego
100 g soczewicy zielonej
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej
1/3 szklanki wody
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
- kiełbaski smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni,
- marchew obieramy, kroimy w plasterki, seler kroimy w półksiężyce, koper w cienkie paski,
- warzywa wrzucamy na patelnie, smażymy kilka minut,
- kiełbaski kroimy na cztery części, dokładamy do warzyw, smażymy jeszcze kilka minut, przyprawiamy,
- śmietanę mieszamy z musztardą i wodą, wlewamy na patelnie, mieszamy i chwilę dusimy