Potrawka z ryby fugu

13 września 2016,
dodał: Michał Pieczek
Artykuł zewnętrzny

Każda z kuchni regionalnych posiada nietypowe przysmaki – od smażonych pająków po stuletnie jaja. Jednak kto z nas słyszał o najniebezpieczniejszym daniu świata? Za takowe uważana jest potrawka z ryby fugu. Wbrew pozorom, cieszy się ona sporą popularnością wśród turystów odwiedzających Japonię – dom tego przysmaku.
2
Fugu to gatunek ryby z rodziny rozdymkowatych. Zamieszkuje rejony Morza Japońskiego, Wschodniochińskiego oraz Żółtego. Co czyni tę rybę wyjątkową? W jej wątrobie oraz zarządach płciowych gromadzi się niezwykle silna toksyna, która krótko po spożyciu wywołuje paraliż mięśni, w tym oddechowych, co prowadzi do uduszenia. Póki co, nie wynaleziono antidotum na tę truciznę, a jedynym sposobem ratowania człowieka jest sztuczne podtrzymywanie jego oddechu do czasu ustąpienia paraliżu.
Danie tradycyjnie jest przygotowywane na oczach klienta, aby mógł on obserwować proces powstawania kulinarnego rarytasu z potencjalnie śmiercionośnego składnika. Obecnie tylko nieliczni sushi masterzy są uprawnieni do serwowania dań z fugu, jednak mimo faktu, że ukończyli oni kurs oraz zdali egzamin praktyczny z oprawiania tej ryby – wciąż zdarzają się śmiertelne zatrucia.
3
Najczęstszym błędem jest źle wymierzona ilość pozostawianej w rybie trucizny – odpowiednia jej ilość wywołuje jedynie lekki paraliż języka, co stanowi wywołującą dreszczyk emocji atrakcję dla turystów i dowód na ich styczność z groźnymi toksynami.
Czy odważylibyście się spróbować specjałów z ryby fugu?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...