Potrawka z ryby fugu

13 września 2016, dodał: Michał Pieczek
Artykuł zewnętrzny

Każda z kuchni regionalnych posiada nietypowe przysmaki – od smażonych pająków po stuletnie jaja. Jednak kto z nas słyszał o najniebezpieczniejszym daniu świata? Za takowe uważana jest potrawka z ryby fugu. Wbrew pozorom, cieszy się ona sporą popularnością wśród turystów odwiedzających Japonię – dom tego przysmaku.
2
Fugu to gatunek ryby z rodziny rozdymkowatych. Zamieszkuje rejony Morza Japońskiego, Wschodniochińskiego oraz Żółtego. Co czyni tę rybę wyjątkową? W jej wątrobie oraz zarządach płciowych gromadzi się niezwykle silna toksyna, która krótko po spożyciu wywołuje paraliż mięśni, w tym oddechowych, co prowadzi do uduszenia. Póki co, nie wynaleziono antidotum na tę truciznę, a jedynym sposobem ratowania człowieka jest sztuczne podtrzymywanie jego oddechu do czasu ustąpienia paraliżu.
Danie tradycyjnie jest przygotowywane na oczach klienta, aby mógł on obserwować proces powstawania kulinarnego rarytasu z potencjalnie śmiercionośnego składnika. Obecnie tylko nieliczni sushi masterzy są uprawnieni do serwowania dań z fugu, jednak mimo faktu, że ukończyli oni kurs oraz zdali egzamin praktyczny z oprawiania tej ryby – wciąż zdarzają się śmiertelne zatrucia.
3
Najczęstszym błędem jest źle wymierzona ilość pozostawianej w rybie trucizny – odpowiednia jej ilość wywołuje jedynie lekki paraliż języka, co stanowi wywołującą dreszczyk emocji atrakcję dla turystów i dowód na ich styczność z groźnymi toksynami.
Czy odważylibyście się spróbować specjałów z ryby fugu?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.