Potrawka z curry z wieprzowiną i brokułem
Artykuł zewnętrzny
– mały kalafior
– 50 dag brokułów
– 40 dag schabu
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki curry
– 300 ml bulionu warzywnego
– 400 ml mleka kokosowego
– 20 dag ryżu basmati
– troszkę szczypiorku
– sól, pieprz
Schab pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, czosnek przez praskę przecisnąć. Rozgrzać olej, zrumienić mięso, dodać cebulę i czosnek (ale najlepiej usmażyć osobno). Zalać bulionem i mlekiem kokosowym, gdy zawrze dodać kalafiora i brokuła, posolić, gotować na małym ogniu około 10 minut. Do warzyw na patelni dodać mięso, doprawić do smaku, podawać z ryżem, posypać szczypiorkiem.